Времето в България

Значителни валежи от утре . Очакваме и захлаждане

Прогноза за 17-18 юли 2020г.  / Обновено /

Времето тази нощ : 17-ти юли 2020г.

Валежите тази започват,като по-значителни ще са над Западна и СЗ България . На много ще са придружени от гръмотевици , а температурите ще се понижат .

През следващите  72 часа  атмосферата  над полуострова ще се дестабилизира , очакваме преминаването на студен атмосферен фронт , които постепенно ще  се  трансформира /затопли/  над Източна Сърбия и Западна България .

През деня атмосферата ще е сравнително спокойна , но следобедните часове , очакваме да се развива купесто-дъждовна облачност  и на много места над Западна България  ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици . Следобедните часове , очакваме и добре изразени предфронтални процеси над Централна Сърбия , Западна България , а по-късно и вечерните часове над Дунавската равнина .За тези райони е издаден и Червен код . 

Червен код – Издаваме за значителни валежи ,висок риск от наводнения и възможни шквалови явения. Валежите над България ще се развиват  привечер и нощните часове- срещи 18-ти юли .

Високите температури над Дунавската равнина и високата влажност, в приземните слоеве на атмосферата ще  повиши риска от регенерирането на нови конвективни клетки над СЗ България. При тези условия са възможни значителни валежи , като тяхната интензивност ще достига до 40-60 мм/час  .През деня са възможни и средна и едра по размер градушка над Източна Сърбия и Западна България.

Някой модели прогнозират и образуването на мощни конвергентни линии  над Западна и СЗ България –  привечер и през нощта срещу 18-ти юли. Според данните от моделите ще е почти стационарна, ще се създадат условия за постоянното развитие на гръмотевична дейност над СЗ България, при този сценарии, валежите могат да надминат  100 л/кв.м и да предизвикат наводнения на повече места.

Повечето модели прогнозират почти едно и също , като на тези карти се подразбира активността на гръмотевичните бури и то нощните часове между 17 и 18 юли .

Очакваме циклона да обхване голяма част от Балканите , като България ще попада под влияние на източната му периферия.