Други анализи

Зимен сценарий за след 20 ноември, средноземнорец заснежава Северна и Западна България

Метеобалканс - сняг, студ

Обедното обновление на глобалния модел вкара зимен сценарий за след 20 ноември, топъл скандинавски антициклон създава условия за класическо арктическо нахлуване в Югоизточна Европа, като завлича леден въздух от крайбрежното Карско море на Северния ледовит океан.

Арктичен циклон сваля студ към Черно море и Кавказ

Скандинавският антициклон се приема за топъл, тъй като температурата му на 1500 метра е над 0 градуса, а това е доста висока температура за най-северната част на полуострова, който през по-голямата част от зимата е под дебела снежна покривка, която се подсигурява от преминаващите атлантически циклони.

Според настоящият сценарий застудяването започва сравнително плахо още в събота на 17 ноември и обхваща само Черноморието.

За момента ГФС представя леко нереалистично предстоящият дебют на зимата, чиито главен провокатор се очертава да бъде арктичен циклон, който се спуска от Баренцово море на юг-югозапад към Източноевропейската равнина.

Циклонът завлича ледени въздушни маси, които се спускат през Черно море, достигайки през полуостров Мала Азия, почти до северното крайбрежие на Левантийско море, източната част на Средиземно море.

Арктичният циклон при странстванията си през Източноевропейската низина ще загуби очертания, но ще продължи съществуването си само във височина като леден висок циклон, доста обширен.

Според сценария трябва да регенерира над Западните Балкани и Адриатическо море, захранвайки се с топлината на Азорския антициклон, чиято топла доминация след 20 ноември ще е по-скоро крехка.

От спускането на толкова студен и влажен въздух във височина се очертава да се образува средиземноморец, който обаче ще е доста южно, в Либийско море, в залива Сирт, до столицата Триполи.

При реализация на този по-скоро невероятен сценарий, който рисува ГФС, би ще се получи нещо като колаборация между регенирирал арктичен циклон и изтласкан почти до Африка средиземноморец и снеговалежите ще са по север-североизточната периферия на циклона.

А това означава, че евентуалните снеговалежи в Северна и Западна България ще са от арктичния циклон, който ще надвисне на северозапад от България и затова изгледите са да вали по-интензивно и то направо сняг в Дунавската равнина и в Западна България, където през последните повече от 3 месеца валежите бяха съвсем символични.

Сняг до 30 см в Родопите и в Лудогорието

По-интензивно се дава да вали сняг в Лудогорието и Добруджа и по Северното Черноморие като валежните количества за 24 часа са доста внушителни около 35-40 литра, за Родопите 20-25 литра под формата на сняг или до 30-35 см сняг за Родопите, също толкова за Лудогорието и Добруджа и дори повече.

Очертава се да започне да вали в малките часове на вторник от югозапад, арктичният циклон ще вкара доста студ минималните при този сценарий се дава да паднат до -15 градуса, при -8 -10 и до -12 във височина, това е напълно реалистично.

При реализация на подобно типично януарско нахлуване е възможно да има и ледени дни за голяма част от България, като максималните останат отрицателни, само в Тракия да стигнат до 2-3 градуса.

При реализация на сценария на запад така и няма да се насладят на есенни дъждове, а направо ще ги заснежи, но вероятността е много малка към момента, може би под процент.

Добрата новина е, че ледената вълна е много кратка, още на 25-ти моделът дава рязко повишение на градусите във височина до 3-4 и повишение на дневните до 10-12 градуса, нормалните за късен ноември.

Все пак такива студове толкова рано не са обичайни, но все пак очакванията ни са много ниска вероятност от реализация.

Леко затопляне през уикенда, топлото пробива на запад

Утре ще е малко по-топло от днес, отново ще изстине добре тази нощ, но очакванията на моделите да е малко по-топло, отколкото днес сутринта и най-ниските минимални да са около 1-2 градуса.

През по-голямата си част съботният трябва да е слънчев, сутринта са възможни мъгли и ниски облаци, около обяд слънцето трябва да ги пробие, по-упорити се очертава да са над Югоизточна България утре.

Привечер ще се появи инверсионна облачност над Западна България.

На запад ще доминира топлото, във височина е до 7-8 градуса, което ще подпомага нагряването на слънцето и е възможно да стигне до 17-18 градуса.

А на изток ще доминират хладните въздушни маси около 3-4 градуса на 1500 метра, което ще благоприяства задържането на ниските облаци, димките и мъглите.

През новата седмица – на средния ноември, ще е по-скоро борба за надмощие топло от запад и по-студено на изток, като около 15 ще прерасне в истинско застудяване, но само на изток, и на запад ще хване, но по-слабо. Температурите остават почти без промяна – около нормите 10-15 градуса максимални, 1-6 минимални, като слънцето в някои дни и на някои места може да нагрее и да 18-19 градуса, с помощта на топла подкрепа от югозапад.