Времето в България

Зимата се завръща. Очакваме до 25 см сняг в планините .

Акцент на прогнозата :

Мощен студен фронт ще понижи температурите отново над Централна и Източна Европа . Застудяването ще достигне и нашата страна , като очакваме да се създаде и значителна снежна обстановка през 1-2 април

През следващите 48 часа , обстановката у нас ще се влошава.
Очакваме преминаването на добре изразен студен атмосферен фронт от северозапад .
Температурите у нас ще се понижат и то чувствително, като очакваме и валежи от дъжд , а по-късно през деня те да преминат и в сняг .
На картата сме показали , очакваните явления според нас и къде валежите ще премине в сняг .

Показваме карти от регионалния модел .. Лесно можете да определите дебелината на снежната покривка от високата резолюция на картите ..

Дебелината на снежната покривка с оранжев цвят може да достигне до 20 см .

Карта на очакваните метеорологични явления според нас :

Тази карта представлява “ опростен “ модел на  нашата прогноза. Картата изразява  очакваните явления на територията на Балканския полуостров . На легендата лесно можем да определим , очакваните процеси у нас и на Балканите. Районите с очакват снеговалеж са отбелязани  със синьо и тъмно синьо (snow и heavy snow ) .

В допълнителния ни сайт  http://meteo-models.rf.gd/ , обикновено публикуваме и данните от регионалния ни модел в суров вид . Тук можете да откриете и подобна карта , която показва температурата на 850 хпа

Застудяването във височина , вече ще обхване и по-голямата част от България , но в ниските слоеве на атмосферата  тепърва ще се понижават. Арктичния въздух, ще понижи температурите у нас, с над  10 градуса по Целзий и повечето минимални между 1-2-ри април, ще са около 5 / -3 градуса. Застудяването ще е сравнително кратко .

До довечера :
– Най-висок е риска за района на Предбалкана, СЗ България , Задбалкански котловини и планинските райони от Западна България .
Границата между дъжд и сняг ще е средно между 400-600 метра надморска височина.

По-значителни снеговалежи , очакваме над Централна Сърбия , Македония , Западна България – Стара планина и Рило-Родопският масив .

Очакваната снежна покривка за районите със “ Heavy Snow “ до 25-30 см , за тези райони не са изключени и снежни бури .

През следващите часове , очакваме и формирането на циклон над Балканския полуостров . Определящ по-значителни валежи над Южна и Югоизточна България .
Валежите там ще са примесени и не са изключена и снежна покривка .