Времето в България

Зимата се завръща началото на Декември

ъпдейт – 28.11.2020 – 11:00 часа 

Ето , че след 4-ри дена, повечето глобални модели и регионални се съгласуват с глобалния – GFS модела , но валежите ги изместиха повече на изток , което е нормално за този тип прогнози .Показваме карта на очакваната снежна покривка за следващите 72 часа .. Но нека да не прибързваме , защото са възможни още корекции ..
 
На първата карта представлява прогноза на снежната покривка на ЕС модела, за същия период . Но според нас, прогнозите тук са „завишени“ и Европейския модел  не е много актуален  точно за тази прогноза . Една от причините е ,че очакваме нахлуване на студен фронт от северозапад , а обикновено  този тип нахлуване е  по-суха и бедна на влага. Възможно е да се образува циклон, в ниските слоеве на атмосферата . В челото си той засмуква въздушни маси Егейско море , пренасяйки ги над  Балканите, включително и България. При тези условя  сме съгласни с прогнозата на ЕС модела.
 
На втората карта представяме прогноза на GFS модела , за същия период от 72 часа . Според нас , прогнозите на GFS е по-добре прогнозирана, като очакванията са валежите да са по-добре концентрирани над Стара планина , Предбалкана и СИ България .

 

Нека да се вземе под внимание , че статията е ПРОГНОЗА и вероятността да се сбъден е под 70% Очаквайте ъпдейт на прогнозата ни .

 


Стара прогноза публикувана на 24.11.2020 – 23:20 мин  

Според предавателните прогнози от глобалните модели – GFS , EС и ICON, предстоящото ново застудяване ще е по-добре изразено от предходното от миналата седмица. От североизток към Балканите и Югоизточна  Европа ще продължава да прониква по-студена арктична въздушна маса.

Часове между 30-ти ноември и 1-ри декември  . .

Постепенно страната ни ще попада под влияние  на блокиран  средиземноморски циклон. Първоначално България  ще попада под влияние на  топля сектор на средиземноморски циклон , но при изтеглянето  му на североизток от северозапад към страната ни ще прониква по-студен въздух. Преобладаващите валежи отначало ще се от дъжд , но привечер по високите полета над Западна и СЗ България дъжда ще премине в мокър сняг . Очакваната снежна покривка ще е между 2-5 см до 300-700 метра надморска височина , а над 1000 метра ще достигне до  10-15 см..

Снимка 1 – Карта на очакваната снежна покривка до 1-ри декември 2020 г.

Снимка 2 Карта на очакваните валежи между 30-ти ноември и 1-ри декември ..  Валежите над Западна България и Предбалкана, постепенно ще  преминават в сняг .

Показваме карта на очакваните валежи от дъжд и сняг.  Повече сняг ще се натрупа над Централна Сърбия , Предбалкана и Западна България и то часовете срещу 1-ри декември..  Нека да се вземе под внимание , че статията е ПРОГНОЗА и вероятността да се сбъден е под 70%