Времето в България

Зимата се завръща, Баба Марта докарва мощна студена вълна от Сибир, снегът слиза на 400 метра

Мощно студено нахлуване ни готви Баба Марта в навечерието на астрономическата пролет, като темпертурите във височина се очаква да паднат до -8 -10 градуса, което е невиждат студ от най-сериозната обстановка за тази зима в дните около 5-8 февруари. Тогава обаче студът позакъсня и снегът в Тракия не успя да задържи.

Баба Марта опитва да върне зимата, студена вълна се задава от североизток

Баба Марта 2020 бе доста благосклонна тази година, единствено на първия ден леко се разлюти, като утрото беше студено, с отрицателни температури, но оттогава, въпреки че студено ядро стигна до Западна България и натрупа солиден нов сняг по Рила и Пирин, а дъждът обърна на сняг за кратко и в София и във високите полета, не беше така пълноценно както предстои да бъде сега.

От североизток да се спусне много студ, който ще бъде съпътстван от обилни дъждове и снеговалежи в неделя и в понеделник, като изгледите са в малките часове срещу 16-ти март и в Тракия да обърне на сняг.

На фона на североизточното нахлуване и утрините отново ще върнат суровия си облик, като са възможни стойности до -5 локално, но масово ще са крехки до -2 -3 най-много, според европейския модел, поради вятъра ще има съвсем крехки минуси, до -1 най-много в Софийското поле, тъй като още в понеделник ще започне затопляне във височина, а според ГФС застудяването ще е доста по-трайно и във височина ще остане около нулата поне до сряда. В Пловдивското поле очакванията са за отрицателни минимуми в понеделник и във вторник апогей, когато може да падне до -2 градуса.

Частично възстановяване на изчерпания снежен запас на Родопите

Родопите останаха почти изцяло без снежен запас, заради обилните дъждове, които валяха до 2000 метра през изминалата седмица, а и на изток доминираше топлото и ако Баба Марта не беше привикала Сибир да изстуди страната в опит да балансира натрупаната положителна температурна аномалия от началото на месеца, то по-голяма част от родопските реки трябваше да чакат единствено на дъжд за пълноводие и да са без снежно подхранване.

Изглежда обаче Баба Марта ще балансира, като ще заснежи в Родопите в събота, неделя и в понеделник и ще върне характерния зимен облик на планината за втората половина на март.

Преди това ще има доста солидно разгорещяване, което вече се и усеща, на петък 13 трябва да е апогея на топлото, когато най-топлите ядра във височина с температура до 13-14 градуса на 1500 метра се очертава над рида Дъбраш.

В района на долното течение на Места също ще нагрява, може би ще опита да стигне до 23-24 градуса или са възможни тестове и над 25 градуса, плажни стойности, но за след 10 март може да се приеме за нормално.

Бързо навлизане на студа според сценария на американския модел

След много топлия петъчен залез, във вечерните часове ще започне заоблачаване от северозапад по сценарий на американския модел, което постепенно ще обхваща цялата страна и в събота ще е по-скоро облачно с изгледи за превалявания от дъжд още преди обяд на Етрополската планина и Тетевенския Балкан.

Заоблачаването ще върви на фона на бързо понижение на температурите във височина, в събота в ранния следобед ГФС изчислява формирането на солидна валежна зона над Старопланинското било, Западното и Централното, с малко северна посока, ще удари Средния и Западния Предбалкан, както и Западната Дунавска равнина в прилежащите ѝ към Предбалкана части.

Около полунощ срещу неделя ще дойде и студът във височина едновременно от северозапад и по-плахо от североизток. В малките часове на неделя и сутринта студът във височина ще открие широк фронт от север на юг, като ще навлиза едновременно от северозапад и от североизток.

На фона на навлизането на студа от северозапад формиралата се валежна зона ще се разраства значително и в Тетевенската планина валежите се очаква да станат интензивни Вит ще вдигне нивото, и го дава дъжд всичко това, може би ще има значително снеготопене, макар и то да се стопи вече доста от снега.

Различни сценарии – сняг или дъжд, по-скоро без бяла пелена

Още в неделя сутринта ГФС очаква да го обърне на сняг на североизток, а по долината на река Искър очакванията са не само за интензивни, а за проливни дъждове, а снегът ще е в Стара планина, Рила и Пирин. По-интензивни ще са валежите на запад и в Тракия, така както го изчислява американския модел.

По този сценарий още в неделя сутринта и в Софийското поле го обръща на сняг и с навлизането на толкова студ на фона на предшестващата жега са възможни значителни снеговалежи. Но според европейския изобщо няма да се стигне до сняг и в столицата ще си вали само дъжд, температурите ще паднат, но недостатъчно, за да завали сняг.

В неделя сутринта и Родопите вече трябва да трупа сняг и то много бързо, макар и изчисленията на ГФС да не дават повече от 30-35 см нов сняг, а в най-обширната планина в България ще е и това, дори по долината на Арда и в източната част на планината могат да се очакват едни 5-10 см.

Интензивни валежи от дъжд се очакват в Кресненското дефиле и Санданското поле, но това ще е фронт, няма да вали 2 дни от него, а в ранния следобед валежните зони ще започнат да се изнасят на юг, изтласквани от много студения въздух, който идва от североизток.

Според европейскиския модел се очакват до 25 литра дъжд по долината на Струма, валежи от сняг само по-високото, на 700-800 метра. Разликата между европейския модел и американския по отношение на снежната граница е 400 метра.

Сблъсък между два антициклона – топъл и студен от североизток

Според така дадения сценарий дори в Тракия в неделя следобед трябва да превалява сняг, та валежната зона ще се дислоцира.

Всъщност доста интересна валежна обстановка ни изчислява ГФС – на фона на не много силен топъл антициклон от юг, който ще ни нагрява от утре и спускащ се от север-североизток много студен въздух спрямо предходните дни по източната периферия на засилващ се антициклон.

Дори и на юг от Бургас трябва да го обръща на сняг, но да видим колко ще се реализира, преди полунощ вече почти навсякъде ще е спряло да вали, последно по долините на Струма и Места, там го изчислява да побелее.

Най-много валежни количества за Искърското дефиле над 50 литра от фронта, около 40 за Кресненското дефиле, в Западна Тракия 35-40 литра. Почти няма да вали на североизток, в Добруджа само студ ще навлиза.

Една от причините да спре да вали сняг в неделя е засилването на антициклона от север и вдигането на налягането над 1300 хектопаскала.

Според евромодела пък сняг изобщо няма да вали в равнините, само по високите полета на Предбалкана, снежната граница ще падне за кратко до 700-800 метра. Студът ще дойде късно, и валежите от дъжд вече ще са спрели. По-скромни ще са като количества, но пак ще са доста – до 30-35 литра в Дунавската равнина. Кой от двата модела ще познае, най-вероятно – 90% европейският, обстановката ще е полезна откъм дъждове и възстановяване на снежния запас частично в Родопите.