Времето в България

Зимата подранява, сковава още в петък, навръх 16.11 снежната граница пада под 400 метра

Метеобалканс - студена вълна, опасност, слани

Утро последен топъл като за ноември ден с минимални до 18-19 градуса, още вторник от изток-североизток ще започне да напира сибирски студ във височина, първоначално плахо, а от четвъртък и доста по-агресивно като ще обхване голяма част от страната.

Причината е усилването на източноевропейския антициклон, който в момента поглъща стабилно от ледената вълна, която обхвана голяма част от Западносибирската низина.

Изгледите са да се превърне в истинско студено чудовище, чиито пик на атмосферното налягане ще опита да достигне до 1050 хектопаскала, което означава приземен континентален студ, който е доста упорит.

Източноевропейският антициклон пуска студ към България

Но доминиращият застудяването фактор по-скоро ще е образуването на средноевропейски антициклон, в чиято югоизточна периферия ще попаднем, и в колаборация със студеното чудовище във височина към Балканите ще задуха студен северен вятър.

По източната периферия на Средноевропейския и западната на Източноевропейския ще се спуска интензивно студ главно към Източна България.

На запад поне до сряда във височина ще е безветрие. По-съществени валежи от дъжд се очакват в нощта срещу 15.11 – сряда срещу четвъртък, когато до страната ни ще достигнат остатъци от студен фронт на антлантически циклон.

Северният пренос между двата антициклона ще тласка влага на юг и над планините може да попревали малко снежец до 4-5 см в Рило-Родопския масив и в Средна Стара планина.

С понижението на температурите в петък планините ще добавят още няколко санметра снежна покривка и тъй като снежната граница вече ще е ниско, е възмжно и платата на Източната Дунавска равнина до побелеят и да натрупат по 1-2 см сняг, който ще е първи за новия сезон.

Същевременно от студеното нахлуване над югоизточната част на Черно море в сряда на 14 ноември, ще се образува циклон.

С изместването на антициклоните на изток ще вкара и малко влажен въздух на запад и ще повали малко сняг главно над Източна България, където може да натрупа малко сняг.

На този фон циклонът едновременно с влагата ще вкарва и студ от югозападната периферия на Източноевропейския антициклон, тоест двоен и дори троен студен удар.

Най-остро застудяването ще се на усети в Лудогорието и Добруджа

Днес и утре са един от най-топлите региони на България, с югоизточен вятър, високи в сравнение с по-голямата инверсионна част на страната.

Докато в Западна България застудяване няма да се усети, поне до петък, или по-скоро съвсем незначително понижение на температурите с до 2-3 градуса.

Например, в столицата максималните ще са в границите 13-15 градуса, а минималните от 0 до 2-3 градуса, а в четвъртък с появата на запад-северозападен вятър е възможно сутрин да задържи на 5-6 градуса.

Вечерта срещу петък обаче вятърът ще обърне от североизток и е възможно да усилва до умерен, ще се изясни и в събота може да отчете първият за сезона по-сериозен минимум до -3 градуса.

Пловдивското поле е по-уязвимо за североизточни нахлувания и затова още в сряда ще се усети много леко понижение на температурите.

Но и западната част на Горнотракийската низина първият кандидат за по-сериозен минимум е събота, като ще се правят да се пребори този 28 септември -0.6 градуса.

Сняг в планините в Лудогорието, застудяването по-осезаемо на изток

Във вторник от изток-североизток ще започне да се спуска съвсем плахо студ и във височина ще падне на около 0 -1 градус, това ще повлече надолу максималните на севевероизток и от настоящите 16-17 градуса, ще паднат на около 10 градуса и дори под в петък.

На фона на студения север-североизточен вятър ще се усеща дори по-остро. В петък очакваната минимална за сърцето на житницата на България е 7 градуса, а с вятъра ще се усеща около 0 по всяка вероятност.

По морето застудяването ще се усети най-рано, още от вторник, като вятърът започне да обръща от характерния източен към момента на североизточен и да се усилва до 30 километра в час.

Накратко казано към момента застудяването не изглежда нещо впечатляващо поне до следващата събота и необичайно като за среден ноември. Още по-кратко – застудяване на изток от вторник, на запад по-осезаемо към края на работната седмица и слани.

Максимални около и под 10 градуса влизат в границата на нормата, още повече, че и такива имаше вече в голяма част от Дунавската равнина на фона на източния пренос, който до вчера правеше доста гъсти мъгли и дъмки, както и ниски облаци.

Разликата ще е в планините най-вече, които вече няма да са толкова необичайно топли, а доста ще поизстинат. На 1500 метра ще падне на -4 -5 градуса, а по върховете минималните е възможно и да паднат до -10 и дори до -12 -13.

Подобни стойности бяха постигнати при преминаването на студения фронт преди Димитровден – до -16 на първенеца на Балканите.

Нищо общо със сегашните положителни, дори и през рано сутрин положителни градуси.

Студени сценарии изобилстват и за след 20 ноември

Европейския модел дава застудяването да агресира и да достигне чисто януарски параметри към края на новата седмица, когато от север към Черно море ще се спусне снежен атлантически циклон, който трябва да захрани циклогенезата над морето.

Очертава се ние да попаднем в западната му периферия и в неделя вечер, следващата седмица, на 18 ноември, да завали над цялата страна.

Но това е сценарий само на европейския модел. Черно море се превръща в своеобразен инкубатор за циклони през следващата седмица.

Валежен сценарий за новата седмица

Според ГФС най-валежен се очертава да 15 ноември, като най-много ще вали над Ихтиманска Средна гора – почти 20 литра за 24 часа и в Средната Дунавска равнина до 10 литра от дъжд предимно.

Само над Шуменското и Фрагенското плато може да направи малко сняг.

В останалата част на страната ще повали, но по-малко до символични 4-5 литра, а в крайния северозапад може и изобщо да не вали.