Времето в България

Зима 2019/2020 стартира с 2 много мощни студени вълни, първата вече е на ход, сняг в София преди Никулден

От Урал до Рейн студ - Метеобалканс

Още преди официалното настъпване на календарната зима по върховете вече подгони -15 градуса. След като ноември 2019 г. направи само един опит за налагане на студа във височина и то неуспешен, единствено североизтока обхвана, но и запад до долината на Огоста попреваля малко сняг на 23.11 ноември, а зимата още незапочнала показва лютият си нрав.

Така цялата есен 2019 г. премина доста леко, масово си остана без отрицателни температури, нямаше ги характерните за есента студени вълни, които да смъкват за по ден два температурите до и леко под нула градуса. Сега се очертават първите истински сутрешни заледявания.

В първите часове на зима 2019/2020 г. на покрива на Балканите вече е -16, а първите замразявания са факт по горното течение на Струма – в Кюстендилското поле рухна на -2 градуса, ясно небе и почти безветрие, в Сливенското брули студен северен вятър със скорост 60 километра в час. Морската вода обаче е учудващо топла като за 1.12, по Южното Черноморие достига до 16 градуса, а по Северното е 14.

Трайна снежна покривка в планините от вторник, първи сняг в София

На североизток все още вали, а по всяка вероятност с този упорит студ във височина, стига до -5 -6 градуса на 1500 метра, което си е доста впечатляващо и отива по-скоро към януарски студ с очаквани максимални под 5 градуса в навечерието на Никулден, разбира се, не като при арктично нахлуване, но по-скоро умерен, ще го обърне и на сняг източно от долината на река Янтра.

На запад вече, заради налагащата се студена периферия на Средноевропейски антициклон, вече изясни и това създаде условия за първите масови сутрешни заледявания.

В западната и централна част на страната първият ден на зима 2019/2020 г. ще е слънчево, но със зъби, облаците ще са повече на изток, според изчисленията на моделите на изток от долината на Янтра може да прехвърча сняг сутринта.

Западно от нея ще е ясно, но студено, максималните едва ще превалят 4-5 градуса, а с този упорит студ, който ще се задържи най-много на изток, може и да са си чисто януарски, не повече от 3-4 градуса.

2 антициклона ни изстудяват един след друг

С наближаването на залеза на първия зимен ден и вече след него откъм Западна Стара планина ще започне заоблачаване, което е с напредването на вечерта ще обхване северозапада – западно от долината на река Искър, та нощта срещу понеделник, първият работен ден на зима 2019/2020 г. ще е облачна поне на северозапад.

Антициклонът със свлечената солидна порция студ ще се изнесе, а по западната му периферия ще задухат южняци, слаби, разбира се. Студеният вятър се очертава да започне да стихва утре около обяд в Тракия.

На изток от Софийското поле няма да успее да заоблачи, та утрото на понеделника изглежда доста студено, ако не тази сутрин, то в първия работен ден на зима 2019/2020 г. Пловдивското поле трябва да запише първото замразяване за студеното полугодие, започнало на 1 септември.

В понеделник още от сутринта облаците ще започнат да доминират хоризонта, но пък ще поомекне, вярно и студът ще се изнесъл, в Пловдивското поле заоблачаването ще е по-късно обяд-следобяд.

Колко сняг ще вали в Софийското поле

На север от Западна Стара планина, по Чипровската планина и по най-западния Предбалкан има вероятност да започне да вали дъжд и сняг над 1000 метра още в понеделник следобед, но валежните зони няма да правят опит за налагане и едва преди полунощ ще пробият през Осоговската планина и горното течение на Струма и има вероятност да попревали и в Софийското поле.

Но ще е за кратко. След полунощ вече срещу вторник локални валежни зони ще се формират из Дунавската равнина както и в Предбалкана. Утрото във вторник по-меко, минималните трябва да държат над нулата. Но още в обедните часове над Софийското поле, както и над Пернишкото изгледите са да завали сняг, това ще е първият за новия сезон, няма да трупа много, но може и да ги направи 2-3 см, преди да се изнесат валежните зони и да спре вечерта във вторник. Изгледите са от 12 часа до 21-22 часа да си вали в София, в ранния следобед има някаква вероятност да опита да го обърне на дъжд или по-скоро да го примеси, но може и да стане по-мокър снега. Едни 6-8 часа има изгледи да повали сняг в София във вторник, след това валежните зони се изнасят на юг към Самоковското поле и Рила.

Два добре изразени антициклонални гребена всъщност ни докарват усещането за истинска зима, студ от Източноевропейската равнина се свлича по тяхната източната периферия.

Студен и леден вятър с пориви до над 100 км/ч в Сливенския Балкан

Първият в момента е с център над северната част на Динарските планини и на север обхваща Среднодунавската низина. Студът във височина няма да е толкова траен, не повече от 24-36 часа издържа над страната. Още днес следобед от запад ще започне да навлиза по-топъл въздух, който ще прокуди така внезапно появилият се студ.

Антициклоналният гребен ще се усили над страната и ще достигне почти до 1030 хектопаскала, но бързо ще се изтегля на изток и още днес около обяд ще се озовем в неговия център, ветровете, които бяха доминанта днес трябва да отслабнат и в слебедните часове над Източна България да обърнат на южняци. Заради бързото изнасяне на антициклона от негова източна студена периферия, каквато сме в момента, ще станем неговата топла западна, откъдето ще навлиза топъл въздух.

По същият сценарий във вторник с усилване на вятъра от запад/северозапад нов антициклонален гребен ще започне да се спуска към Балканите и ще докара още една много студена вълна, която ще заличи останалите следи от топлото.

Ново рязко застудяване в малките часове на вторник, 3 декември

Застудяването ще е рязко със силни пориви на студен северозападен вятър до 40-50 километра в час, по западните крайдунавски низини, и на изток по долината ще Янтра ще духа много силно, тъй като се пада диагонал на студения вятър.

От малките часове на вторник ще започне новото студено нахлуване, така че първо западно от долината на Искър трябва да го усетят, мощната снага на Балкана ще затрудни студената вълна, но този път няма да има мърдане и на юг от Стара планина ще свали във височина до -5 -6 градуса, макар че това ще стане вторник вечер и през нощта.

В Сливенския Балкан и в Сливенското поле се очакват и почти ураганни пориви на вятъра до 100 км в час, студен север-северозападен вятър, по Рила и Пирин също ще духа леден вятър, и по Централен Балкан ще духа бурно, но в Източна Стара планина се очертава да е най-силен леденият вятър, колкото по на изток, толкова по-силно – на масива Триглав, на Големия Кадемлия ще е вее повече, отколкото на ветрилника Ботев.

Няма да е за дълго обаче студеният вятър още в следобедните часове ще отслабва и почти стихва. От малките часове на вторник ще се създадат условия за образуването на трайна снежна покривка, в Пирин моделите изчисляват най-много до 30 см, а в Родопите 5-10 см – основно Западните, които със средна надморска височина от 1600 метра, в Рила 20-25 см.

Студът ще задържи, така че и снежната покривка няма да успее да се стопи, тъй като снежната граница и съответно нулата на 1500 метра ще държи почти до Никулден.

Студените вълни не издържат дълго

Втората студена вълна също не се очертава трайна и ще бъде прокудена, макар и доста по-бавно от първата, все пак настоящата е подложката, плацдарма за бъдещи студени нашествия.

В Софийското поле в четвъртък вечер вятърът ще обърне на южен и утрото на Никулден се очертава да е с една идея по-топло, отколкото предходното – в четвъртък на 5 декември, което дава заявка да е най-студеното за първата десетдневка на декември, може да опита да свали до -5 градуса.

Столицата улавя топлият полъх на южняка през Владайския проход и още на Никулден може и да докара до 10 градуса максимални, докато Пловдивското поле е почти неуязвимо за лекия южняк и в петък ще остане студено. Едва в събота западен вятър, който прави под тепетата винаги топло, ще вдигне максималните до 10 градуса.

Ново застудяване за студентския празник

Пловдивското поле ще се стопли не от южняка, а заради предстоящо ново застудяване за Студентския празник, което ще е доста по-плахо от настоящото днес и предстоящото в нощта срещу вторник.

И това ще доведе до временно усилване на вятъра от запад-северозапад, в събота още във височина ще доминират топлите въздушни маси, на изток може да повали, моделите изчисляват формиране на добре изразени валежни зони, които обхващат Източната Дунавска равнина, Източна Стара планина и на юг Бургаската низина.

За Студентския празник вярно ще опита да застудее, но само на север от Балкана, на юг отново ще си вдига над 10 градуса максимални. В обедните часове временно ще свали във височина само почти до нулата, но следобед отново ще стартира затопляне, което няма да позволи по-съществено понижение на температурите.

Силно, но кратко студено нахлуване като за януари след 10 декември

Доста обновления вече американският модел залага на доста солидно студено нахлуване след 10 декември. Засега обаче изглежда леко нереалистично със сух студ. Стартира с усилване на вятъра от умерен до силен от северозапад и във височина на изток от долината на Осъм пада под -10 градуса. Но като за ранна зима не изглежда трайно, изкарва до четвъртък, когато от запад идва отново топло.

И така остава сравнително меко до 15 декември, на 16 декември последният ден, който обхваща средносрочният модел на NOAA, отново се спуска малко студ от северозапад, но нещо много мимолетно и обхваща единствено от Тимок до Искър територията и то не напълно. С тези -1 градус във височина, стига да няма условия за мъгли и ниски облаци, със слънце може да вдигне максимални до 8-9 градуса.

Карта: Meteociel