Времето в България

Жега днес , валежи и захлаждане от утре 6-ти октомври

максимални температури за 5-ти октомври

Продължава  преносът на топъл въздух от югозапад. И днес  ще остане топло за началото на октомври, с максимални температури между 29° и 34°. Най-горещи  ще са градовете  : Русе и Велико Търново, Пловдив, Силистра, Плевен и Ямбол – 33-34 градуса по Целзий. Високи ще са температурите  и над останалата част от страната, като те ще са между 29-32 градуса по Целзий. Показваме , очакваните максимални температури за днес , като според моделите не са изключени стойности до 35 градуса над Централна България .

От утре, 6-ти октомври 

Очакваме трайно захлаждане, времето ще се развали още тази нощ (5-ти срещу 6-ти ) От югозапад ще  започнат валежи, който постепенно до обяд  ще обхванат голяма част от Западна и Централна България.

Добре изразен студен атмосферен фронт ще премине през страната ни .

От северозапад вятъра ще се усилва, ще започнат валежи,  на места придружени  от   гръмотевици. Валежите ще са обложни и продължителни по характер (  есенен тип).  По-значителни ще процесите над Западна и Централна България , за тези райони е издаден и оранжев код. Очакваните сумарни количества  дъжд ще са между 20-40 л /кв.м . Температурите над Западна и Централна България ще се понижат , но жегата остава над източните райони от страната. Следобедните часове над Североизточна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и не са изключени да се образуват гръмотевични бури .

Оранжев код : Издаваме за очаквани значителни по количества валежи , като на отделни места те ще са между 30-50л/кв.м. По-значителни , очакваме да са валежите над Йонийско море, като там не са изключени да се образуват и шквалови  линии.

У нас : Валежите отначало ще  са от конвективен характер , но по-късно със захлаждането ще са продължителни от есенен тип. Възможни са и  шквалови явления над Дунавската равнина.