Времето в България

Задават се порои над Източна България

През следващите 48 часа , обстановката над Балканския полуостров ще е крайно нестабилна. Проливни валежи, очакваме да са валежите тази нощ над Западна България , СЗ и Централна България  и на отделни места, над крайните източни райони от страната .

Времето тази нощ :Още тази нощ  валежи ще обхванат Западна България , като процесите до полунощ ще  обхванат и Дунавската равнина и Южна Румъния. Валежите ще са  интензивни и продължителни  (есенни ) , а на места ще са съпроводени и от гръмотевици. Температурите тази нощ ще са  високи , но очакваме до сутринта да се понижат , като вятъра ще се ориентира от северозапад .

Червен код : Издаваме за значителни по количества валежи до 40-60 л/кв.м , висок е риска от навадения и внезапно преливане на речните реки . Общото количество валеж  за тези райони , могат да надминат 60 л /кв.м . Не са изключени и изолирани силни гръмотевични бури , придружени от дребна градушка , или шквалови явления.

 

Оранжев код : Издаваме за краткотрайни , но интензивни валежи. До края на деня валежите над тези райони  през целя период ще са продължителни, а на отделни места са възможни и гръмотевични бури . Общото количество валежи ще е между 20-30 л /кв.м , районите с гръмотевични бури до 40 л /кв.м .

 

Тази нощ през страната ще премине средиземноморски циклон и свързаните с него валежи . Значителни ще са те над по-голямата част от България , Румъния и Молдова, очакваните количества ще са между 40-60 л.кв.м . Условията за гръмотевични бури ще са най-високи за Егейско море и Черно море.

Карта : Еcmwf.int ( европейски средносрочен  модел )