Времето в България

Задават се нови порои

Прогнозата е валидна от 05.08 до 06 часа на 06.08.2020г.

Акцент на прогнозата ни е очакваните тежки метеорологични явления над Западните Балкани , Централна Сърбия  и част от Западна и СЗ България .

Причина :

Висок циклон , позициониран над Босна и Херцеговина  , постепенно ще се изнася към Сърбия , очакваме да дестабилизира атмосферата над Балканския полуостров . По-значителни валежи и силни гръмотевични бури , очакваме над Босна и Херцеговина  , Северна Македония  и Централна Сърбия.За тези райони важи и червен код , очакваните валежи ще са между  60-80л/кв.м , на места не са изключени да паднат валежи , придружени от едра градушка, като се очакват и материални щети .

През деня високите температури и високо съдържание на  влага, в примерния слой (около 12- 14г/кг специфична влажност),ще засилва  дълбоката конвекция. Гръмотевичните  бури , очакваме да се   се образуват много бързо , като до късния следобед и полунощ ще се   сливат в  мезо-мащабни конвективни системи , като тяхната посока ще е  на северозапад – запад . Процесите ще останат активни и в тъмните часове от денонощието , като ще обхват и Централна България .

Очакваните явления :

Оранжев код : Издаваме за интензивни валежи и силни гръмотевични бури , като потенциала им е за дребна и средна по размер градушка , очакваме и шквалови явления. Не са изключени на места да паднат до 60-80 л/кв.м .

Червен код : Издаваме за тежки метеорологични явления : Силни пориви на вятъра до 100 км / час,интензивни валежи до 60-100 л/кв.м. Бурите ще са потенциално опасни , очакваме и средна и едра по размер градушка ! Възможни са и наводнения