Времето в България

Задава се зима – валежи от сняг и дъжд обхващат отново страна .

През следващите 48 часа , очакваме зимна обстановка над СЗ България и Предбалкана.

Валежите над тези райони, отначало ще са от дъжд,но през деня и привечер срещу 9-ти януари те  ще преминат в мокър сняг ще се образува и снежна покривка. Снежна покривка ще зависи от надморска височина над 300 метра ще достигне до  15 см .

Преглед на очакваните явление според нас  за периода 8-ми януари 2021 година .. Нека да обърнем внимание на процесите за Северозападна България. Валежите над тези райони ще са интензивни и продължителни по характер , очакваните количества за целя период, на прогнозата ще са между 25-45 л /кв.м. Над 250-300 метра надморска височина дъжда ще преминава в мокър сняг. При тази интензивност, може да се образуват снежна покривка до 15-20 см и то за кратко време. За тези райони е издадено  предупреждение от ниво 2 ( heavy snow )

Heavy snow  – Издаваме за интензивни  валежи от сняг , възможни силни пориви на вятъра и дори снежни виелици. Издава се за района на Предбалкана и крайните СЗ България ( Предупреждението важи и за района на Киреево , Грамада , Кула , Белоградчик и Берковица, и местата с надморска височина над 360-400 метра ) 

Оранжев код за СЗ България се издава за значителни валежи със стопанско значение очакванията ни са , че количествата валежи за целя период ще достигнат до 30 л /кв.м. Над източната половина от страната също е издаден предупредителен код за очаквани уморено по сила валежи.  Късно следобед  от северозапад вятъра ще се усилва и температурите ще се понижат в Северозападна България.

През следващите дни , времето у нас ще е динамично, с чести валежи от дъжд , а над Дунавската равнина и Предбалкана и от сняг. Нека да обърнем внимание , че през следващите 96 часа – страна ни ще бъде обхваната от серия от средиземноморски циклони. Именно тази серия ще стабилизира нивата на водните басейни у нас. Нека да припомним , че през изминалите няколко месеца над Източа България са паднали значително по-малко валежи от преходните години . Очакваните валежи за периода 8-11 януари ще надминат 130 л /кв.м