Времето в България

Задава се сериозна зимна обстановка между 20-22 март

Сняг, дъжд и ново застудяване този уикенд  над почти цяла България.

Прогноза за периода от 20-ти до 22-ри март 2021г.

Зимата отново се завърна със сняг и силен вятър в Западна България. На места , очакваме валежите да затрудняват движението. В източната част на страната  ще вали дъжд. Най-сериозна ще е снежната покривка над Южна и СЗ България . Създава се и предпоставки за повреди и счупване на клони заради мокрия сняг.През следващите 48 часа, очакваме значителни валежи от сняг и усложняване на метеорологичната обстановка  над Западна , Централна и Северозападна България , както и в планинските райони ще превалява сняг .Над крайните югоизточни райони и от дъжд.

Причини : Още утре над  Йонийско море ще се образува дълбок циклон и той ще оказва влияние над страните от  Балканския полуостров и България . Страната ни ще попада под неговата северна периферия и валежите при нас ще са от смесен тип. През следващите 48 часа; страната ни ще попада под многоцентова област от ниско налягане.

Времето утре : 20-ти март и 21-ри март
Валежите отново ще се активизират и  във високите полета на Западна България и Предбалкана валежите ще са от сняг. Дъжд ще вали над Горнотракийската низина . Очакваната снежна покривка над районите със снеговалеж , за този момент ще е  между 5-12см, но по планините ще се натрупат дебела и тежка снежна покривка – между 20-30 см. Валежите през следващото денонощие ще продължат . През нощта срещу 22-ри обстановката ще се усложни, очакваме и силни пориви на вятъра , значителни валежи от сняг над Западна  Северна и СИ  България – не са изключени и виелици ,  а над югоизточната част от страната не са изключени и гръмотевици .
На много места в страната – в западните райони, в Предбалкана и в Дунавската равнина ще се образува снежна покривка, която бързо ще се топи. Ако процесите се задържат през нощта , ще се образува и снежна покривка. Някои метеорологични модели допускат до 20-30 сантиметра снежна покривка. В планините на югозапад и в Стара планина ще натрупа сериозни количества нов сняг.
Решихме да направим прогноза за 72 часа напред, която е валидна от 20-ти март до 22-ри март 2021

Оранжев код за Йонийско море ,  Южна Гърция и  Егейско море . : Тук валежите ще са конвективни по характер и не са изключени и гръмотевици, придружени от силни пори на вятъра и значителни валежи. Не са изключени и смерчове , очакваното количество за 24 часа може да надмине 80-100 л /кв.м.

Предупреждение за сняг : 
Heavy Snow:  Издаваме за възможни виелици , значителен снеговалеж , придружен от силни пориви на вятъра . Тези предупреждения са валидни, за планинските масиви от Централна Сърбия и България. Висок риск и от снежни бури , очакваме при изтегленото  на циклона над Източна България между през нощта на  21-22 март .
Нека да се вземе под внимание , че прогнозата ще се промени с приближаване на срока. 
Очаквайте и обновления !
Стара прогноза :