Други анализи

За първи път от 1623 г. Юпитер и Сатурн са най-близо една до друга.

^ Ето как ще изгледа събитието генерирано от  специален софтуер …
Небесното събитие е ДНЕС , когато двете най-големи планети на Слънчевата система се появят рамо до рамо над хоризонта скоро след залез.
В далечното минало подобни подреждания на планетите се разглеждат като предвестници на бъдещи събития, от големи пожари и наводнения до раждането на Христос и окончателния крах на цивилизацията.
Астрономите го наричат „Велико съединение (конюнкция)“, защото за древните наблюдатели на небето това са били двете най-бавно движещи се планети в небето. За Юпитер са нужни 12 години, за да опише пълен кръг в небесата, прекарвайки по една година във всеки зодиакален знак в небето, докато за Сатурн са необходими 29,5 години, за да затвори една обиколка около Слънцето. Заради бавно им движение, съединението или – за древните – „небесна среща“ е било нещо доста необичайно. Такива срещи се случват в повечето случаи средно на всеки 20 години.
 
Време и разстояние
Обикновено, когато Юпитер и Сатурн се подредят, те са разделени с около един градус или два пъти повече от видимия диаметър на Луната.
Тази схема на Слънчевата система показва позициите на Юпитер и Сатурн по време на „великото съединение“ на 21 декември 2020 г., когато двете планети ще се появят на разстояние само една десета от градуса в нощното небе. Кредит: NASA/JPL-Caltech/Celestia.

Но на 21 декември виждаме Юпитер и Сатурн разделени само с 6 дъгови минути. Това е равно на 0,1 градуса или около една пета от видимата ширина на Луната. Противно на това, което предполагат други сайтове, това вероятно няма да е достатъчно близо, за да изглежда, че планетите се сливат в една ярка звезда (въпреки че някои може да го видят таака, ако махнат очилата си). Но във всеки случай ще бъде изключително рядка среща.

Колко често тези две планети се приближават толкова много?

Някои сайтове пишат, че са минали почти 800 години от последното подобно сближаване. Всъщност за последен път тези две планети се появяват толкова близо на 16 юли 1623 г., когато са били на разстояние само на 5 дъгови минути – това всъщност е било преди 397 години. Обаче тези, които са живели в умерените географски ширини, защото двете планети не са били видими поради близостта им до отблясъците на Слънцето и ниската надморска височина над хоризонта. Така че Галилей едва ли е можел да ги наблюдава с първия си телескоп.

 

Това ли е легендарната Витлеемска звезда?

Някои предполагат този празничен сезон, че сближаването на двете планети може да са копие на легендарната Витлеемска звезда. Всъщност една от най-популярните теории за „Коледната звезда“ е поредица от съединения между Юпитер и Сатурн през 7 г. пр. н. е. Защото през тази година Юпитер и Сатурн се срещат не веднъж, а цели три пъти през тази година (през май, септември и декември).

Но докато единичните съединения на Юпитер и Сатурн се срещат веднъж на 20 години, такива тройни съединения (три пъти в кратък период от време) са много по-редки, като се срещат средно около веднъж на 180 години. Последният път бе през 1981 г., но следващият ще се случи едва през 2239 г. За влъхвите, срещите на Юпитер със Сатурн няколко пъти през 7 г. пр. н. е. със сигурност е било нещо уникално. Долната таблица показва, че в периода 1800 до 2100 има само три тройни съединения на Юпитер – Сатурн.

 

https://stellarium-web.org/

Източник: ‘Christmas star’ 2020: Here’s some fun facts about the ‘great conjunction’ of Jupiter and Saturn, Space.com , Nauka.offnews.bg