Времето в България

Януари 2019 г. завършва с пореден дъждовно-снежен циклон и ново зимно пълноводие

Метеобалканс - леден дъжд, снеготопене, правила

Нов циклон образувал се над Адриатическо море постепенно обхваща по-голяма част от Балканския полуостров .

Постепенно валежните зони ще се изнасят на север и ще достигат България, която ще попада в топлия сектор на циклона. 

Температурите у нас ще се повишат, с изключение на крайните северозападни части, където са възможни поледици.

Днес се очертава топлото да е ограничено доста на изток.

Топло по Струма и Места, студено в Тракия тази сутрин

В тъмни зори по Струма температурите бяха почти 10 градуса и по Места бе доста меко – около 5 градуса, а Тракия също бе на положителна територия, но с едва няколко десети над нулата. 

При изгрев линията на студа бе западно от Русе-Търново, където бе под нулата, като студеното обхваща крайдунавската низина при Силистра. 

Утре топлият вятър ще се усети в по-голямата част от Дунавската равнина и Предбалкана, като студът ще остане ограничен само източно от река Искър, там, където от предходния циклон натрупа снежна покривка. 

Валежите у нас ще са предимно от дъжд, като по-значителни количества, се очакват над Западна България – Рило-Родопския масив – до 30 литра в Рила.

В Родопите най-много дъжд до 20-30 литра се очаква да се излее по югозападната част на планината – рида Дъбраш, както и при изворите на река смолянската река Черна, пограничния Кайнадинския рид и в Ардинския дял, както и в гръцката част на Гюмюрджинския снежник.

Най-много над Беласица, където до 1 февруари е възможно да стигнат до 50 литра. В Елено-Твърдишката планина, както и над Сливенския Балкан – до 30-40 литра. 

Поледици западно от река Искър

Сутринта и преди обяд днес слаби валежи от дъжд се очакват над Западна България. 

Ниските температури в приземната повърхност и снежната покривка западно от река Искър може би ще направят поледици. 

По-малко дъжд и сняг, отколкото при циклона майка

През деня над Западна и Северна България  ще превали слаб дъжд, като до обяд валежите ще спират.

Нови валежи , ще обхванат Югозападна и Южна България, като по-интензивни ще са валежите над Родопите – югозападната и южна част на планината, в Пирин и долината на р. Струма – Благоевградското и Санданско-Петричкото поле и както споменахме – над Беласица.

Степен 2 се издават за значителни валежи от дъжд, валежите ще надминат 40 – 60 литра на квадратен метър за период от 12 часа, възможни са локални наводнения, поради интензивното снеготопене. 

Обилни валежи от дъжд са възможни и над Дунавската равнина, но регионалните модели се разминават с очакваните количества. Един от основните залага на до 20 литра западно от река Искър, а на изток по-скоро символични. 

Висока снежна граница и много малко студ

Снежната граница към момента е доста високо около 1800 метра, като днес вечерта ще има опит за навлизане на много крехък студ от северозапад, но във височина 1500 метра температурите ще останат положителни. И едва утре снежната граница се очаква да падне под 1500 метра.

Късно вечерта срещу 30-ти, с навлизането по-студен въздух снежната граница доста ще падне и е възможно да стигне до 1000 метра и дори в Софийското поле, в южната му част да повали сняг, както и западно от река Искър. 

Снежна граница над 1600 метра и зимно пълноводие

Валежите от дъжд по планините ще създадат условия и за лавини, придружени и от интензивно снеготопене ще се създадат условия и за значително повишаване на нивата основно на река Арда, тъй като доста ще вали по нейния водосбор.

Възможно е нейният най-западен приток Черна да вдигне значително нивото, както и най-големият ѝ Върбица, която си е типична поройна река.

Очакваните обилни валежи за южната част на Родопите и високата снежна граница е възможно да вдигнат доста нивото на река Девинска, чиито извори са в Девинската планина, част от Велийшко-Виденишкия дял на Родопите, а оттам и на Въча.

В рида Чамлия, от който извира Чаирдере, което дава началото на дясната съставляваща на Въча, също се очертава да вали повече дъжд, затова втората по големина родопска река също е възможно доста да вдигне нивото. 

Дъждовете в югозападния родопски рид Дъбраш е възможно да вдигнат нивата и на Места, заради родопските ѝ притоци – най-големият Канина.  

Западните части на Източна Стара планина, както и Елено-Твърдишката планина също се очаква да останат под снежната граница или поне в по-голямата си част.

Най-високият връх Чумерна е едва 1536 метра, затова има опасност река Тунджа доста да вдигне нивото в горното си течение и заради най-големия си приток Мътница.

В Средна Стара планина няма толкова сняг, но при тази висока снежна граница в комбинация с обилните дъждове е възможно да се стигне до значително повишаване на река Тунджа.

Малък Сечко започва със слънчево и доста топло време

Валежите от дъжд и сняг се очаква да спрат в малките часове, вече във властта на Малък Сечко, в петък ще се изясни, и температурите ще се вдигнат.

А в първия ден на февруарския уикенд са възможни и стойности над 16-17 градуса на югоизток, но се очертава да е по-често облачно, въпреки доста високите температури. Но до тогава има време, възможно е и да няма облаци.