Времето в България

Времето се разваля – от утре ни чака дъжд и сняг в СЗ България

Отново пореден средиземноморски циклон ще определя времето над Балканския полуостров. Валежи от дъжд , очакваме над почти цялата страна с изключение на Северозападна  България , Централна Сърбия и Югозападна Румъния .

Времето над Северозападна  България : Валежите  тази нощта срещу 27-ми  по-високите места с надморска височина от над 200 метра ще преминат в сняг.  Показваме данни за очакваната снежна покривка според ICON EU , но нека да се има предвид , че моделите тук не пресмятат добре релефа , като според нас снежната покривка ще е по-добре изразена по-високите полета от над 300-350 метра.

 Прогноза за очакваните явления за периода 27-ми декември. 

 

Гръмотевични бури , очакваме да се образуват над Адриатическо море и Йонийско море ,  като процесите до края на периода ще обхванат Албания ,  Гърция , Македония и Егейско море. За тези райони издадохме и оранжев код .

Оранжев код : Издаваме за очаквани гръмотевични бури и значителни проливни валежи , като очакваната интензивност ще достигна до 10-20мм / час.  Не са изключени и шквалови явления и силни пориви на вятъра . Очакваните количества валежи за целя период  ще достигнат до 30-40 л /кв.м . Нека да се вземе под внимание , че този код за Северна Македония и Югозападна България е издаден за продължителни валежи от есенен  тип, на карта се отличава с пунктирана линия ! Валежите са обикновено продължителни , но интензивността име е между 5-10 мм/час.

Предупреждение за валежи от сняг : 

Района на Северозападна България , Централна Сърбия и Южна Румъния е издадено предупреждение, за очаквани снеговалежи. Снеговалежа над Стара планина и Предбалкана ще е интензивен и не е изключено за кратко време да се натрупат нови 10-15 см , висок е риска и от заледяване по пътищата. Снежната граница силно ще зависи от денонощния ход на температурите , като нулевата изотерма ще е между 700-1000 метра надморска височина. Значителни валежи от сняг се очакват над Централна Сърбия , а по-късно през деня и над Югозападна Румъния .