Времето в България

Високи температури и гръмотевични бури ни очакват този петък ( 14.08.2020)

През деня ще е предимно слънчево, температурите ще се повишат и ще достигнат стойности между 30-36 градуса по Целзий. Следобедните часове на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност по-значителни валежи , очакваме над планинските райони от Западна България и Североизточна България .

По-късно през деня :

Около обяд  гръмотевични бури , ще се развиват над Динарските планини , Босна и Херцеговина, Хърватска  , Унгария и Сърбия. Клетките ще се развиват изключително бързо , а благодарение на прогнозирания силен срез на вятъра във височина , те ще са организирани, потенциално опасни и с по-дълъг живот .Гръмотевичните бури ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще са придружени от интензивни валежи, силен вятър и силна гръмотевична дейност и градушки.Бурите ще останат активни и в тъмната част от  прогнозата. Привечер очакваме процесите да достигнат и нашата страна.

Според последните данни от моделите , около 19 -23 часа, процесите над Сърбия ще обхванат  Западна и СЗ България, а по-късно и Западните Карпати и Централна България .На много места, над оградените с оранжев цвят райони , очакваме да се излеят до 20-45 л /кв.м.

При тези процеси бурите са придружени от  силни пориви на вятъра и дребна градушка. Над Сърбия и Унгария не са изключени и материални щети .

Оранжев код :  Издаваме за силна гръмотевична дейност , значителни валежи  и за шквалови явления . Бурите над оградените райони ще се сливат в мезо-мащабни конвективни  системи. По-късно ще са организирани и бързо подвижни. Късно следобед ще достигнат до България .