Времето в България

Висок риск от поледици .Застудяване и валежи от сняг ..

Времето тази нощ : 

Валежи от сняг , очакваме още тази нощ над СЗ България и Предбалкана. Значителни ще са валежите над Монтанска и Врачанска област , но до сутринта процесите ще спрат. Температурите бързо ще се понижат и максималните ще са между -2 / -3 градуса по Целзий . Очакваната снежна покривка за СЗ България ще е между 1-5 см

Тази нощ процесите   обхванали Западна България бързо ще преминат в мокър сняг. Снежна покривка ще се образува над 900 метра надморска виолина и очакванията ни са тя да е между 10-15 см ,  около 2-3 см ще се образува над Софийската котловина. Валежи от дъжд , очакваме над Горнотракийска низина , но късно следобед и там ще го обърне на мокър сняг.

Някой регионални модели прогнозират и трайна снежна покривка да се образува почти над цялата страна ..

Бърз анализ на регионалните модели:  

Показваме данни на ARPEGE и ICON-EU , за съжаление ARPEGE  завишава стойностите на очакваната снежна покривка  и според нас – тези 20-25 см, няма да се осъществят.

България през следващите 48 часа , ще бъде разделена на две половини и не са изключени преди снеговалежите над Южна България да се образуват и слаби гръмотевични бури .Показваме карта на очакваната потенциална енергия , която на места ще надминава 300 J/kg , с комбинация от югозападния вятър и преноса на по-топла в.маса по топля фронт , все пак може да се образува тук-там някоя гръмотевична буря .

Карта на очакваните явления за утре : 30-ти ноември 2020 г. 

На картата издаваме и познатите предупреждения за очакваните процеси. Значителни валежи от дъжд – издаваме за крайните югоизточни райони , където  според нас , очакванията ни са да паднат до 30-40 л/кв.м , като процесите ще са съпроводени от силни пориви на вятъра , а по-късно през деня ще преминат в мокър сняг . При тази синоптична обстановка се повишава и риска от поледици.

Оранжев код Издаваме за силни валежи от  дъжд , като процесите ще са със стопанско значение , очакванията ни са да паднат до 30-40 л /кв.м , а с комбинация от силния вятър  и понижението на температурите дъжда ще премине в сняг.   Висок риск от поледици: Не са изключени заледявания над Югозападна България и Югоизточна България .

Времето над Северна България –  тук метеорологичните условя, ще са най-сериозни.

..С напредването на студеня фронт през нашата страна, валежите от сняг над Централна и Североизточна България,ще се  засилят, поради  орфографски  причини . По-значителни валежи от сняг , очакваме над Централния Предбалкан и СИ България , където не са изключени да се образуват и вилици .

На картата издаваме ниво 2 ( HEVY SNOW) , за значителни валежи от сняг и висок риск от поледици .

След утре вечер валежите от запад ще започнат да спират, облачността ще се разкъса. Най-късно това ще е на изток.