Други анализи

Възможни валежи от сняг

През изминалите няколко обновления на глобалните модели загатват за валежи от сняг над СЗ България и Предбалкана. Очакваните валежи ще се формират, при преминаването на пореден средиземноморски циклон от югозапад на  североизток.

През следващите няколко дни над Румъния и Украйна ще се изгради сравнително мощен антициклон , а температурите  над тези райони ще се понижат. Очакваме във височина, температурите да са под -5 /-10  градуса по Целзий и изглежда , че България ще попада  точно на границата на двете въздушни маси – студен арктичен въздух на север от нас и мощен пренос на по-топла въздушна маса от югозапад.

Отначало валежи над СЗ България ще са от дъжд , но привечер и през нощта срещу 9-ти януари , ще преминат в мокър сняг  . Очакваната снежна покривка ще варира между 5-10см. При тези синоптични процеси самите валежи ще се образуват точно по границата на двете въздушни маси и ще се влеят от местната орография.  Обикновено над СЗ България валежите могат да надминат 40-50 л/кв.м , а ако температурите под 700 хпа са под нулата   ще са от сняг.

 

Няма как да не коментираме и очакваното застудяване  след 18-ти януари 2021 .

Мощно застудяване , ще е   свързано с мощен полярен циклон идващ от Северна Европа . Очакваме температурите да се понижат до -10 – 15 градуса и да бъдат отчетени и дори по-ниски температури над Западна  и СЗ и Североизточна България..

Очаквайте и подробности скоро …