Други анализи

Ураганът Хелън докарва жега в Европа, в Париж удря 30 градуса

Метео Балканс - карта, снимка, буря

Устремилият се към Европа ураган Хелън първо ще удари Азорските острови в събота, но вече като тропическа буря. И ще изтласка жегата на субтропичния антициклон на изток-североизток.

Съответно ще предизвиква и своеобразна късна гореща вълна, която ще обхване голяма част от Западна Европа и Централното Средиземноморие.

Дори и Западните Балкани ще усетят горещия полъх на урагана, отслабнал до тропическа буря, след като започне да гълта по-студена вода.

Но повече от 32-33 градуса, дори и на Пиренеите едва ли ще стане. За един от най-горещите градове на Испания – Севиля, не се очертават повече от 33, най-много до 34 градуса в следващите дни.

А това е съвсем нормална максимална температура за септември, столицата е на високо и там септемврийските нощи вече са доста прохладни, а през деня да вдигне до 32 градуса най-много.

Октомври 2017 имахме подобен сценарий с урагана Офелия, който дойде в Европа

Изтласка топлият азорски антициклон на североизток и дори у нас се усети, като 17 октомври се усещаше като 17 август.

Максималните на места достигнаха до 28-29 градуса, което си е огромно постижение за вече доста слабо среднооктомврийско слънце, горещата подкрепа от антициклона, беше много мощна.

И така продължи до към Димитровден, когато ни удари 3-ти пореден есенен циклон, след това дойде и първото истинско застудяване.

С навлизането в по-хладните води на Северния Атлантик в неделя привечер Хелън ще отслабне още.

И ще примине недалеч от крайбрежието на Испания и Франция и в нощта на понеделник срещу вторник ще достигне югозападните брегове на Ирландия, като ще влече със себе си доста топъл въздух от Тропиците.

Очакват ураганни ветрове със скорост над 100, до 120 километра в час. След като обдуха и овлажни стабилно Ирландия се очертава да продължи на североизток към Шотландия, където да удари във вторник.

А в сряда моделите дават да обърне посоката на северозапад към Исландия и така окончателно да подпише смъртната си присъда. Хелън ще умре в студените води на Северния Атлантик на юг от Исландия, но толкова енергия ще подхрани циклогенезата в Исландския минимум.

Засега ГФС не дава повече от 30-40 литра дъжд за 24 часа при преминаването на бившия ураган през Ирландия и Шотландия, повече вятър ще ги вее, но там са свикнали.

Когато на запад бушуват урагани, у нас обикновено властват антициклони

Преносът на топъл тропичен въздух от югозапад от утре ще се усили, докато до днестоплото стигаше само за Сандански. Но утре вече ще има за и цяла Югозападна България, дори и за Пловдивското поле.

И на изток ще се затопли в навечерието на уикенда, максималните по морето ще надхвърлят на места 25 градуса, вероятността за валежи ще намалее до незначителна.

По Южното Черноморие ще е по-често облачно утре, но и там максималните ще надминат 25 градуса.

А в събота следобед лятната топлина ще стигне и до морето, като максималните по Черноморието отново ще се завърнат на летни стойности – до 27-28 градуса, но съвсем за кратко.

В неделя отново се очертава хладен полъх от североизток, от разширяващ се хладен антициклонален гребен с център над южните части на Източноевропейската низина.

Преносът на хладен въздух от североизток ще създаде условия за развитие на бури над Рило-Родопския масив, по старопланинското било, Сърнена гора, а това означава, че и Старозагорското поле може да активира буреносен потенциал, на североизток и по Северното Черноморие.

Въпреки преносът от североизток Санданският антициклон ще демонстрира мощ и максималните няма да паднат под 30 градуса в Санданско-Петричката котловина поне до началото на астромоническата есен.

А и в Горнотракийската низина, поне в западната ѝ част, хладният североизточен полъх ще се усети много слабо с 1-2 градуса понижение на максималните.

От 30 през уикенда на около 28 през уикенда. В столицата температурите в следващите дни ще вървят нагоре, лятото ще се завърне и в хладното Софийско поле.

От утре ще започне да прави опити, а в неделя максималната трябва да стигне 28 градуса и да задържи на около тези стойности, докато обявим началото на същинската есен, сега това се води календарна.