Други анализи

Циклон ни носи и първите гръмотевични бури у нас и на Балканите

През следващите 24 часа , времето у нас и на Балканите , ще е типично за месец март .Очакваме да се формират и първите за годината гръмотевични бури. Валежите по планините ще са проливни по тип ( сняг на парцали ), придружени и от гръмотевици и дребна градушка .

През следващите часове , очакваме и преминаването на средиземноморски циклон позициониран сега над Адриатическо море .

Времето тази нощ (26-ти между  27-ми Февруари)

Тази нощ по-значителни валежи от дъжд и сняг , очакваме над Босна и Херцеговина , Черна гора , Албания , Северна Македония и Централна Сърбия .Валежите на много места ще са придружени и от гръмотевични бури, като на места поривите на вятъра ще достигнат до 20 – 25м / сек . За тези райони е издадохме и предупреждение  за значителни валежи и гръмотевични бури.Общото количество за 24 часа, над районите с оранжев код, ще достигнат до 60-80 л/кв.м. Силни гръмотевични бури, очакваме по Адриатическото крайбрежие. Именно нестабилността там  ще е й по-голяма.Поради орографски причини не са изключени  сумарни по количества валежи по предпланинските  възвишения. Според данните от регионалните модели над тези райони, ще паднат до 90-130 л/кв.м, за период от 24 часа.Валежите над 900-1200 метра надморска височина ,  ще са от сняг , като очакваната снежна покривка ще е между 40-150 см За тези райони издадохме код за значителни валежи от сняг. ( Heavy Snow )

 

През деня :

По-значителни валежи през деня , очакваме над Егейско море, Западна и Северозападна Турция.У нас през деня над Централна и Източна България не са изключени  да се образуват и гръмотевични бури .

Снимка на регионалния модел за очакваните валеж .

На картата:

Оранжев код – Издаваме за значителни валежи и гръмотевични бури, валежите ще са придружени  от дребна и средна по размер градушка, не са изключени сумарни по количества валежи до 100-130 л/кв.м. 

Heavy Snow Издаваме този код за много силен снеговалеж .Общото количество  валеж ще е между 60 – 100 л/кв.м. Валежите ще са от сняг , ще се образува и нова снежна покривка с дебелина до 50 – 130 см.