Времето по света

Циклон „чудовище“ се задава към Европа

 

През следващите 72 часа, над Северния Атлантик ще се  формира изключително дълбока депресия.

Посоката на бурята ще е на Североизток и ще обхваща голяма част  от Западна и Централна Европа. Носейки нови валежи,гръмотевични бури и ураганни пориви на вятъра .На места достигащи до 120-170 км в час.

Очакваното понижение на приземното налягане около центъра на буря ще  спадне до рекордните                  927 мб,което е сравнимо с ураган от 3-та и 4-рта категория, при тропическите циклони.

За щастие силата на бурята няма да достигне до ураган от 4-та категория .

Прогнози и кратък анализ  :

Очакваните пориви на   вятъра   около центъра ,ще достигнат до 180 -220 км в час , което е сравнимо  с ураган от 2-3 категория! „Голямата буря “ ще е с диаметър повече от 900-1100 км и ще обхваща почти целия Северен Атлантик..

Снимка 1 – Показва максималните пориви на вятъра на 10 метра височина –  213 км/час

Повечето модели прогнозират изключително силни пориви на вятъра, достигащи до 180 км в час ,но при наличието на такъв център – дори очакваме  по-силни ветрове, възможни над  200 км в час в  Атлантическия океан.

Снимка 2 – Показва типа валеж.Скалата отляво – количествата валежи в  [мм на час] . Дясната скала е снежната покривка в [ см на час ] .

Ниското налягане позиционирано западно от Великобритания и Ирландия, ще избута по-гореща  въздушна маса  от тропиците към  Средиземно море..

Температурите като цяло над Европа ще се повишават , а  по същото време над Северна Америка и Гренландия ще се “ свлича “ полярна въздушна маса , което ще доведе до усилване на депресията ..

Високите температури около  океанското   течение  Гълфстрийм  и ниските температури над Северна Америка – създават подходящите условия, за образуването на силни атлантически циклони и засилване на циклогенезиса през следващите 7 дена.

Снимка 3- Показва максималните температури на 850 хпа – обикновено се използват за определяне  на синоптичните обстановки и определяне на фронталните равнини .

Тук виждаме , че Западна Европа и като цяло и България, ще  попаднат под топля сектор на този циклон. За щастие бурята няма да достигне до Балканите, но косвено ще определя времето и  у нас .

През следващите дни, очакваме трайно повишаване на температурите и обилно снеготопене по планините.Засилва се и риска от лавини и свличания на земни маси .

Валежи от сняг:

Глобалния модел GFS , продължава да прогнозира формирането на нов циклон над Йонийско море , като траекторията на този циклон ще е южно от България. Валежите от този циклони , ще е концентриран  над планините от Западна и Южна България , но не се очакват съществени валежи .

 

Рязко затопляне и студени последни дни на зима 2019/2020 г.

 

Толкова дълбоки циклони притежават достатъчно мощ, че при преминаването на изток да свлекат и много мощна ледена вълна от Арктика, която да бележи края на календарната зима.

Засега, след затоплянето, което се очертава за началото на новата седмица, когато във височина ще бъдат достигнати априлски градуси, а приземя също ще сгрее може би до около и над 20 градуса, напълно нормално за втората половина на Малък Сечко, ни очаква студен 3-то десетдневие на февруари 2020.

Още от 19-ти над страната ще доминират студени въздушни маси, няма да са смразяващи и да правят ледени дни, но ще поддържат температури около и под нормалните за края на Малък Сечко, който обикновено отпуска и може да сгрее, в очакване на разлютената Баба Марта.

Според настоящите сценарии и при така създалата се обстановка може да има снежни изненади до около 10-ти март, предположението се подхранва и от факта, че миналата година на 8 март стигна до 25 градуса, а тази може да е пълна противоположност. Но това вече е извън срока на средносрочния модел. Още повече, че по-хладните дни в края на февруари, ще подготвят почвата за ледена инвазия, разбира се, към момента изцяло хипотетична.

Карти :

http://wxchars.com

https://www.tropicaltidbits.com/