Времето в България

Топла вълна от Египет за 8 март, завръщане на зимата със студ и сняг за Великия пост

Топла вълна и студ - Метеобалканс

След намесата на тежката ледена артилерия на Сибир в последните дни на Малък Сечко, посрещнахме Баба Марта 2019 г. с почти априлски температури. В Пловдивското поле в първото утро на март температурата бе като за месец май. Но това беше само за ден или по-скоро за няколко часа, при изгрев отново бе под нулата.

За момента националният празник е най-студеният месец на март със средноденонощна температура за страната е по-ниска с около 2 градуса под средномартенските норми.

И макар валежите да бяха символични, Баба Марта опита да подложи на изпитание, отбелязващите годишнината от Санстефанския мирен договор на връх Шипка.

В колаборация с Балкана и неговото подразделение Шипченската планина предложиха сняг, студен вятър от умерен до почти силен от северозапад и суграшица в по-ниската част на планината.

Топъл напор от Сахара за 8 март

За тазгодишния Международен ден на жената страната ще попадне в обхната на Сахарско-Средиземноморски циклон, който с топъл вятър ще вкара мартенска жега.

Стара планина ще се превърне в плацдарм за фьоновете ветрове и над Предбалкана и над Дунавската равнина температурата във височина ще стигне до априлски 10-11 градуса, което ако нямаше облаци би направило до 25 градуса приземя.

Не е изключено фьоновите колоси Търново, Ловеч и Враца да тестват и тази стойност. На юг от Балкана топъл вятър ще духа по-слабо, в планините южняците ще са по-силно изразени, до умерени.

Антициклонът, който ще завлича солидни порции топло от Египет, утре в тъмни зори се очертава да е разположен в североизточната част на страната и постепенно да се измества на изток. България ще попада в северната му периферия и затова ще ни сгрява доста солидно.

В западната част на Сахара – Алжирската пустиня, ще е под влияние на циклон, който изтласква топлият и сух континентален въздух, характерен за пустинята на изток към Египет.

Притиснат топлият антициклон опитва да пробие на север и затова при нас се очертава да създава усещане за ранните летни дни или по-скоро за късна пролет, по времето когато отварят плувните басейни.

Утре преди обяд по-голямата част от страната ще е слънчева, с изключение на западната и югозападната част, където ще доминира високата облачност и до известна степен ще ограничава затоплянето.

В ранния следобед високите облаци ще се наложат и ще покрият почти цялата страна. Едва преди полунощ в долината на Струма може да се изясни, а вечерта ще има някакви опити за изясняване и в крайния северозапад.

На 8 март Баба Марта не се очертава да е в съвсем празнично настроение, по-скоро ще е леко минорно, въпреки почти плажните температури.

Топлият антициклон се възпроизвежда, в събота топлото продължава да доминира

През първия ден на втория мартенски уикенд се очертава топлият антиклон ще направи своеобразно размножаване, ще се образуват вторични топли ядра над Анаталийското плато, но постепенно ще се измества на изток-югоизток към Арабския полуостров.

През по-голямата част от деня ще продължи да пребивава над Източното Средиземноморие и съответно да ни осигурява доставки на топло.

Доминацията на антициклона в събота ще е по-скоро привидна, тъй като в Западната Дунавска равнина вятърът ще започне да обръща от северозапад, само на юг от Балкана ще продължи да доминира антициклона.

От североизток ще започне да натиска далечна периферия на атлантически циклон, разположен по това време на Скандинавия. Атмосферата леко ще се дестабилизира от това смесване на въздушните потоци. Ще се образуват приземни циклони, в следобедните часове е възможно развитие на бури на Рило-Родопския масив и по линията от Беласица до Осогово.

Утрото ще е предимно облачно, в следобедните часове, над Дунавската равнина слънцето най-вероятно ще се покаже, и ще продължи да нагрява стабилно. Около залез слънце облачността над почти цялата ще се разкъса и ще се изясни.

Студ допълзява от северозапад в неделя вечер

Неделният се очертава да е предимно слънчев, с изключение на част от Западната Дунавска равнина, топлото, което ще довлече Сахарско-Средиземноморския антициклон ще се задържи по нашите земи, а в комбинация с вече силното слънце, отново трябва да ги направи до и над 20 градуса. В следобедните часове обаче ще започне заоблачаване от северозапад, което на изток ще е само локално.

Американският ГФС залага на нова топла вълна в неделя вечер и отново пикови над 10 градуса във височина в нощта срещу понеделник, когато официално започва Великият пост. Над Северна Италия обаче по това от размит фронт от изток леко североизток ще се образува циклон, сравнително слаб, рожба на Генуезкия залив и Лигурско море.

Циклонът сравнително бързо ще премине през Динарските планини, директно източна траектория и в понеделник преди обяд трябва да се установи над Западна България.

Това е сценарият по европейския модел, цял циклон да си имаме над страната, това не се е случвало може би от края на януари. Но има разглосия между моделите, според регионалните ще вали основно в понеделник, сняг до 20 см трябва да натрупа в планините.

Снежната граница пада на 500-600 метра, до 30 литра валеж в Южна България

Според настоящите сценарии по планините трябва да натрупа до 20-30 см нов сняг. Първо ще завали в тъмни призори от наближаващия лигурски средиземноморец над Дунавската равнина.

Валежните зони ще са с южна траектория, циклонът ще се запъне над Динарските планини, но от него ще се образуват приземни циклони, които се очертава да ни поовлажнят добре.

Обилните валежи от дъжд се очертава, според настоящите сценарии да започнат в понеделник около залез, които ще напояват. Има вероятност и да обръща на сняг, ще има студ във височина, но няма да е много, до -5 -6, което като за вече второто десетдневие на март си е доста.

Около и след полунощ срещу вторник изгледите са за апогей на валежната обстановка. Основният циклон се очертава южно от нас пикът на валежите над югозапад, но ще хване и Пловдивско-Пазарджишкото поле, като валежите ще се изтеглят на югоизток към Босфора.

Зоната на ниско налягане е възможно и да регенерира над източните части на Мала Азия. Най-късно валежите от дъжд се очертава да спрат у нас в Странджа и Южното Черноморие. Но следобед във вторник има изгледи за формиране на вторична валежна зона в близост до Черноморското крайбрежие.

Глобалният модел ГФС залага на повече сняг – освен Предбалкана, може да се образува тънка снежна покривка и по Струма, до Кресненското дефиле и в част от Източната Дунавска равнина, в близост до долината на Русенски Лом. Засега моделите изчисляват сняг за между Русенски Лом и долината на река Янтра.

Едноцифрени максимални във вторник

Вторник, 12 март, с доминацията на студ във височина, се очертава да влезе в пряк сблъсък с 3-ти март за най-ниските температури до момента за месеца на Баба Марта 2019 г.

Студената доминация ще е кратко, пробивът ще започне още в сряда, но за момента изгледите са за по-студено второ десетдневие на март в сравнение с първото, особено след утрешното топло избухване.

Ново застудяване в четвъртък, 14,03 и сняг

Опитът за прокуждане на студа, няма да се окаже много успешен и в четвъртък отново ще започне завръщането. Към момента изгледите са да циклон да овлажни, но да мине бързо.

В следващите дни се очертава да остане по-хладно от обичайното, поне до събота. С наближаването на първа пролет ще има ново избухване с топла вълна и над 20 градуса максимуми. Но отново за кратко, повече влага и по-ниски температури до Първа пролет.