Времето по света

Топъл полъх от Калифорния тласка американски студ към Сибир, Чикаго излиза от фризера

Метеобалканс - Чикаго, затопляне, зима

Апогеят на Канадския антициклон в североизточните щати вече е към края си, но все още доминацията му е пълна, вятърът при езерото Мичиган вече опитва да обръща на югозападен, но все пак студът продължава да е доста зловещ.

Към 15 часа в югозападния край на второто по големина от Големите езера температурата е малко над -20, подобни максимуми у нас са редки, дори и на покрива на Балканите – Мусала.

Оттеглянето на ледените армии на Канадския антициклон на изток-североизток ще се съпровожда с преразпределение на студа, през полюса ще се прехвърли към Сибир и се очертава да подкрепи зимата в Северна Азия, която засега върви сравнително добре, без смразяващи избухвания.

От под -30 до +12 – 40 температурна амплитуда в Чикаго

Топлата съпротива, която се очертава за около 72 часа да изгони студа и да вдигне с 40 и дори повече градуса температурата на югозападният бряг на езерото Мичиган, изглежда организирана.

Доста силен трябва да е топлият напор откъм Калифорнийските пустини, за да може да прокуди толкова много студ, до -36 на 1500 метра над Големите езера, които вече започнаха да замръзват.

В Европа топлото също се очертава да се надигне и на остров Сицилия е възможно да опита да стигне до 20 градуса, а снежната граница да стигне почти до върха на Етна, до 2800 метра.

Изглежда тропиците, които вече усещат засилването на слънцето и бавно и полека започнаха да трупат топлина, ще предприемат масирана топла атака на север.

Към териториите под владение на Ледената империя – с нейните 2 разклонения – Сибирско и Канадско и по средата Троянският кон, който довлича топла вода от Мексиканския залив – Гълфстрийм и до голяма степен саботира ледените инвазии на Сибир.

Смразяващата кампания на Канадския антициклон, която ангажира доста голяма част от мразовитите ресурси на Арктика, принудени Сибиреца да се ограничи до осигуряване на класическа зима на изток от Урал, опита да се домогне и до Лапландия, като направи -40 локално на стария континент във вторник, без много усилия.

Във височина студът бе сравнително скромен на Лапландия, едва -20, докато при Големите езера, Мичиганското бе най-потърпевшо, щом там изстина до под -30 на югозападния му бряг.

До Европа исторически под -28 във височина ледени ядра не са се домогвали, но над Сибир тази година имаше до под -40, което си е абсолютен апогей на зимата.

Късна зима и ледена инвазия у нас – засега по-скоро Мираж

Подхранването на Сибирския антициклон със студ от другия край на Северния полюс и края на най-суровата фаза на зима 2018/19 може би повишава риска от ледени нахлувания от североизток към Европа.

Засега обаче до средата на февруари основните модели не залагат на мразовити сценарии, над Лапландия може би ще има нещо, но за Далечния Север е съвсем нормално да поддържа под -20 -25 приземя.

По-скоро студено се очертава да е след 8-ми февруари, около 14-15 ще има едно затопляне, но за кратко и впоследствие ново застудяване, но студът ще е сравнително крехък, в комбинация със засилващото се слънце, стига да няма мъгли и ниски облаци, няма да усеща особено остро.

Облаци ни пазят от февруарска жега

Топла вълна се очертава да се надигне от към затоплящата се Сахара и окриления от засилващото се слънце Азорски антициклон.

За неделя и понеделник се очертават стойности до 12 градуса на височина 1500 метра, които са си чисто априлски – със слънце до 21 може да ги докара приземя.

Но в Тракия ще полъхва от североизток, ще е по-често облачно и затова макар и да е доста топло, без слънце едва ли ще ги стигне до 20 градуса, а по-скоро ще задържи до 15.

Все пак в Източноевропейската низина има доста солидно снежно покритие и няма да ни остави на топлите своеволия на Азореца, съвсем да провали зимата.

От вторник нататък от северозапад ще започне да се спуска по-студен въздух, но крехък студ, възможно е до повали от южно преминаващ средиземноморски циклон и температурите ще се върнат към по-приемливи стойности.

Максималните ще се върнат на едноцифрена температура, но се очертава по-скоро по-меко като за ранен Малък Сечко.

Канадският студ отива в Атлантика, прави мощни циклони

Една част от студа, който ще се оттегли от Големите езера в следващите часове, ще се насочи към Сибир, но по-голямата ще поеме на изток-североизток към Атлантика и се очертава да направи много мощен полярен циклон южно от Гренландия около 4 февруари, който ще захрани циклогенезата на Исландския минимум.

Но засега се очертава по-скоро отслабване при навлизане в Северно море и образуване на средиземноморски циклон около 8 февруари.

Всъщност Западна Европа вече усеща последствията от смразяващите подвизи на Канадеца оттатък Атлантика с мощен студен циклон, който се очертава да навлезе в Централното Средиземноморие в следващите 72 часа и ще свали доста температурите. В Лондон пък от него тази нощ трябва да повали сняг и да побелее до сутринта.

У нас напротив, ще натисне Азореца и ще го насочи към Балканите и затова в неделя и понеделник може и да надмине 15 градуса.

А образувалият се средиземноморски циклон ще се разшири към Либийската пустиня на юг, което ще обрече на провал, и у нас ще достигне във вторник и сряда доста отслабен, но ще свали температурите и ще поовлажни.