Други анализи

Студена и Огоста се пълнят с бързи темпове..

Значителните валежи края на месец февруари и началото на март са благосклонни за края на сушата, в Югозападна и СЗ България .. През изминалите- две седмици, сумарните валежите над Югозападна България надхвърлиха 250-300 л/кв.м . Поради високите температури и във височина, наблюдаваме значително снеготопене  по планините.Нека да обърнем и внимание на общото количество валежи паднали над региона, и  ще ги съпоставим и със новите сателитни снимки.

На снимката виждаме цветова визуализация на данните на самите валежи над региона, за периода 23. февруари -03. март .2020г. / 00 – 23 часа / Тук не са показани и новите валежи паднали на 6-ти и 7-ми март. 2020г.

(цъкни за по-голям размер )

На сателитната снимка виждаме нивото на яз. Студена на 02-ри март и нивото на язовира на 8-ми март .

Наблюдаваме повишение на водоема с близо 2-10 метра.Към настоящия момент  притокът на язовир „Студена“ надхвърли 3 хил. литра в секунда за пръв път от началото на водната криза в града,а  разходът – 250 литра в секунда. До този момент обема на язовира остава доста нисък , но достигна до  5 300 000 – 5 700 000 кубика и продължава да се повишава.

(цъкни за по-голям размер )

Нека да обърнем внимание и на язовир Огоста. На спътниковите снимки също наблюдаваме повишение водния обем на  язовира, но поради огромните му размери и самото напълване ще става и по-бавно.

През следващите 48 часа , очакваме нови валежи от дъжд , като очакванията ни са валежите да са най-значителни над Югозападна и Централна България.

Сателитни снимки : NASA / Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer / https://worldview.earthdata.nasa.gov/

Данни за валежите : TRMM/ NASA , обработка – MeteoBalkans