Времето в България

Първи студен фронт за юли удря Балканите след жегата, нови порои и едрозърнести градушки

Карта на бури и порои на Балканите

Всяка седмица студени фронтове, юни 2019 преди да завърши се записа с доста мощна вълна, която докара есен по морето със студен североизточен вятър – от умерен до силен, който вдигна вълни 2,5 метра по Южното Черноморие.

Юли направи жега още в първите си дни, вдигна до 39 градуса в Елховското и Санданското поле, които са като печки през лятото – Елхово е затиснато от Сахар и Странджа и жегата се струпва в най-ниското, в долината на Тунджа. А Сандански е разположен на югозападен скат и слънцето ги нагрява максимално дълго.

Студен фронт разклаща крехката стабилност на атмосферата над Балканите

През следващите 24 часа студен фронт от Северния Атлантик бързо ще дестабилизира атмосферата на полуострова от запад-северозапад на югоизток. Очаква се образуване  на силни гръмотевични бури над по-голямата част от полуострова, като най-мощни ще са над Централна Сърбия и Северна Румъния.

Тази нощ (срещу 7- юли ) се очаква формиране на силни гръмотевични бури над Хърватска, които се очертава да са с траектория на североизток към Карпатите. У нас неделният ден се очертава доста горещ, жега от Сахара ще установи краткотрайна доминация. Въпреки горещината обаче не е изключено атмосферата и над страната да опита да приветства наближаването на студения фронт с формиране на буреносни облаци, които да опитат да разхладят и освежат. 

Бурите се очертава да обхванат и централната част на Среднодунавската равнина, където е разполжена – Унгария и до сутринта ще определят времето над запданата част на Румъния, главно над Трансилвания. 

За тази област се издава Ниво 3 (червен цвят ), за силни гръмотевични бури и условия за средна и едра по размер градушка.

Ниво 3 също се издава и за възможни суперклетки над Сърбия и Румъния. Обикновено тези явления са свързани със силни пориви на вятъра, едра градушки и внезапни порои, които  ще са придружени и силна гръмотевична дейност. Възможни са и материални щети. Поривите на вятъра е възможно да достигат до 80 километра в час, което отговаря на бурен, почти ураганен. 

Хладното бързо завзема позиции в неделния ден

Навръх 7 юли най-добри ще са условията за формиране на буреносни и градоносни облаци пред него, ето защо има вероятност от изненади утре следобед. Както си е горещо и слънчево, изведнъж да се разрази буря, така атмосферата приветства наближаването на фронта, който все пак ще се затрудни доста със жегата обхванала страната.

Очаква се и формиране на добре изразени мезоконвективни системи, които ще достигат страната най-вероятно след залез утре първо северозапада и по всяка вероятност крайния – между Тимок и Огоста първо, и в нощта срещу 8 и малките на часове на втория понеделник на юли.

Бурите стават по-масови на север от Балкана след полунощ

С напредването на нощта по ефекта на доминото ще се разклати стабилността на атмосферата и отвъд долината на Искъра – в Средната Дунавска равнина. 

Оранжев код – ниво 2 се издава за очаквани шквалови явления, силни пориви на вятъра и градушки, с размери между 2-4 см. През следващите часове ще съществува и риск от локални наводнения, като очакванията са за нови 20-50 л/кв.м – дори и повече, главно на сръбска територия. Оранжев код също се издава за възможни суперклетки, но риска е значително по-малък. 

С преминаването на студения фронт вятърът на север от Балкана ще се усилва и са възможни до ураганни пориви, не са изключени и материални щети и над райони извън ниво 3 и ниво 2.

Буреносната армия ще достига и Средната Дунавската  равнина не са изключени и силни бури над Средногорието и Горнотракийската низина – в малките часове на 8 юли, не е изключено и сутринта.

Тогава се очаква и първите бури рожби на фронта да стигнат до Лудогорието и Добруджа и по ефекта на доминото и до Северното Черноморие.

Засега изгледите са за разхлаждащи дъждове, но взаимодействието на буреносни облаци от сушата, навлезли в морето, винаги може да доведе до изненадващи резултати – внезапни порои и усилвания на вятъра до бурни пориви. 

В следобедните часове на понеделника условия за по-слаби бури има и южно от Източна Стара планина.

Северното Черноморие и Варненския залив с порои във вторник

Морето почти няма да усети студения фронт, който ще опита да докара лека прохлада от Атлантика, но във вторник от северозток ще започне да нахлува много хладен въздух от разширяващ на югозапад полярен циклон.

Тогава Черноморието следва да получи своя дял от овлажняването, което утре почти сигурно ще получат северозапада и Средната Дунавска равнина, но по линия на трансформиран полярен циклон, установил се над североизточната част на Източноевропейската равнина.