Времето в България

Студен фронт удря Балканите, разклаща стабилността на атмосферата, създава условия за опасни бури и порои

През следващите 48 часа атмосферата у нас и на Балканите ще е силно нестабилна, като причините са приближаващ студен атмосферен фронт, високите дневни температури и нестабилната въздушна маса.

Тези елементи ще са допълнени  и от доста богата на влага граничен слой (около 14-18 g/kg специфична влажност). Следобедните часове , ще се  образуват силни гръмотевични бури, организирани и потенциално опасни . Моделите прогнозират  и наличието и на  срез на вятъра в слоя  0-6 км ( около 10-15 м/с). Не са изключени да се образуват и суперклетъчни гръмотевични бури, над Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

  • Времето тази нощ 24-ти срещу 25-ти август

Над Адриатическо  море се образува мощна мезо-мащабна конвективна система , която се насочва към крайбрежната ивица на Хърватска , очакваме бурята връхлети и Босна и Херцеговина. Тази нощ по-активни ще са процесите и над Сърбия , Черна гора , Македония, а до утре сутрин и над Западна и СЗ България .На карта виждаме и очаквания индекс на неустойчивост, колкото по отрицателно е числото – толкова по-нестабилна е атмосферата .

  • За тези райони е още в сила прогнозата издадена за 24-рти август до 06 часа на 25-ти август 2020г

Виждаме , че бурите над Адриатическо море, вече се сбъднаха , но очакваме да се формират и нови бури над Сърбия , България и Западна Румъния. Двете прогнози се застъпват, и затова решихме да запазим старата .

  • Синоптични карти на приземното поле, прогноза на MetOffice 

Прогноза за  25-рти август до 06 часа на 26-ти август 2020г

Около обяд : 

Още около обяд по планините от Западна и Централна България, ще се образуват силни гръмотевични бури. Процеса ще се развива в източна посока и много бързо , ще обхване и Централна България. На много места се очакват значителни валежи , като количествата дъжд ще са между 30-60 л/кв.м. Процесите ще останат активни и в тъмната част от срока на прогнозата. Не са изключени и образуването на мощни мезо-мащабни конвективни системи .

Оранжев код :  Издаваме  за значителни валежи , възможни шквалови явления и условия за дребна и средна по размер градушка. Следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовни облаци, не са изключени да паднат валежи до 25-45 л/кв.м.

Червен код :  Издаваме за силна гръмотевична дейност , значителни валежи, за средна и едра по размер градушка. Гръмотевичните бури в зрялата си фаза, ще са потенциално опасни. Не са изключени и силни пориви на вятъра до 100 км в час. Възможно е за кратко време да паднат повече от 40 л/кв.м. Тези бури могат да предизвикат  и материални щети . Остава висок риска и от наводнения . Валежите ще са между 30-70 л.кв.м. Над оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валеж.