Други анализи

Студен фронт носи леден вятър с пориви до 70 км в час и сняг до 25-30см.

Условия за значителни валежи и снеговалежи над 900-1000 метра надморска височина!
Очакваме късно вечерта срещу 15-16 март, валежите от дъжд над Дунавската равнина и Предбалканада да преминат в сняг, очакваната снажна покривка ще е между 3-5 см. Значителни валежи от сняг , очакваме по планините до 25-30 см 
През следващите часове , очакваме да се образува значителна валежна обстановка.
На картата наблюдаваме изостряне на температурния контраст и сгъстяване на изобарите над Балканския полуостров. Очакваме и силни пориви на вятъра от североизток над Дунавската равина.
Причината е изостряне на фронта над Балканите, което ще доведе и до усложняване на метеорологичната обстановка като цяло .
На синоптичната карта виждаме наблюдаваме трансформация на въздушната маса ,която е свързана със активизиране на фронта и генезиса му над Балканите .
Валежите у нас ще са по скоро интензивни , а над Южна България са възможни и гръмотевици.
Температурите преди фронта ще са високи между: 15-23 градуса по Целзций.
През нощта срещу 15-ти март над Дунавската равнина се наблюдава и друг метеорологичен феномен – орографска оклюзия.. Обикновено се наблюдава конвергенция по протежението на орографската оклюзия, което води до вертикални движения, образуване на облаци и впоследствие валежи от сняг.
 На снимката виждаме нахлуване на студен въздух  от СИ , като валежите над Дунавската равнина се усилват значително по време на преминаването на студеня фронт . Причината е  орографската оклюзия .
Моделът успешно улавя събитието.
Повече от моделите ни тук :
http://meteo-models.rf.gd/
Карта на фронтовете и налягането :
Мetoffice