Други анализи

Студен фронт носи гръмотевици, бурен северняк и сняг в планините в нощта срещу четвъртък

Метеобалканс - бури, вятър, рискове

Започваме с главния акцент за предстоящата обстановка – силният студен вятър.

През деня температурите ще са сравнително високи, но около обяд и следобедните часове вятърът ще започне да се усилва. 

От север – северозапад към страната ще прониква студен въздух, времето ще се влошава, като на много места над Централна България очакванията са за силен дъжд.

На места валежите ще са интензивни придружени от гръмотевици, а късно вечерта по-високите полета, валежите ще преминават в сняг, снежната граница утре в малките часове ще падне на около 800-1200 метра. Но има вероятност тогава валежният фронт да се е изнесъл и да е спряло да вали.

Сняг и леден вятър в планините

Снеговалежи се очакват над Централна Стара планина, Рила, Пирин и във високата част на Родопите – Переликското било, родопският първенец най-вероятно ще побелее – ще натрупа 1-2 см.

Температурите ще се понижат, като се очаква понижението да е с 10 градуса. Минималните сутринта в четвъртък по затворените котловинни полета на Западна България е възможно да паднат до -1 -2, но при условие че постихне вятърът.

В останалата част на страната ще са в диапазона 2 до 6-7 градуса по морето, а максималните през деня се очертава да са от 9 до 14 градуса.

В Софийското поле най-вероятно утре ще е първият ден за есен 2018 с едноцифрена максимална, дори и в Санданско-Петричката котловина се очертава да не достигне до 15 градуса.

По върховете обаче е възможно да падне и до -15 градуса. Засега мразовит рекордьор се очертава Ботев с минимална в четвъртък от -12, която с бурния северняк ще се усеща до -26.

Силен вятър студен вятър, като на места поривите ще надминат 80 – 90 км /час, очакваме над Дунавската равнина, Източна България, силни пориви на вятъра също се очакват и над Софийското поле, Горнотракийската низина и над Черно море, както и по долината на река Струма.

След полунощ в четвъртък поривите ще започнат да отслабват и за Софийското поле ще са не повече от 40 километра в час. Утре в обедните часове е възможно да има временно усилване.

Утре пред деня небето ще е кристално ясно, а до силен северняк ще зарежда въздухът с кислород.

Карта на очакваните ветрове

Най-силни ще са в планините – по върховете се очертават до ураганни пориви – ветровият колос Ботев ще се прояви в пълния си блясък.

Севернякът ще вее силно в полупланинските и предпланинските райони Дунавската равнина, имайте предвид, че подобни ветрове могат да нанесат големи щети. 

Като паднали клони, дървета, комини, покриви и т.н

Пазете се и от хвърчащи предмети !

Причината

През следващите часове дълбок скадинавски циклон ще се спуска от Прибалтика на югоизток към централните части на Източноевропейската равнина. 

Циклонът леко ще отслабне с наближаването на южната част на Беларус, преди отново да промени траекторията си на североизток и да се усили. Очакванията са температурите на много места да се повишат значително. 

През следващите  72 часа, температурите отново ще се повишат, като ни очакват стойности до 25 градуса през уикенда, но ще има условия за мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове.

Предстои ни само един ден студ с вятър, след който следват най-малко 5 топли дни, а може и повече като от събота нататък максималните на доста места ще подгонят летни стойности от 25 и нагоре градуси.

Вероятността октомври да завърши с топло време към момента е около 40%. За съжаление, обаче съществени валежи не се очакват освен от баричната долина, която ще спусне скандинавският циклон, ще повали малко.

За Софийското поле вероятността е около 80-90% за около 2-3 литра, 1-2 литра ще се излеят най-вероятно над Пловдивското поле.

За столицата почти сигурно ще преди полунощ, а в малките часове на четвъртък вероятността ще е по-малка, само някои модели дават валеж.

След това ново овлажняване може да се очаква в последните дни на октомври, но пак несъществено, изглежда дъждовете ни заобикалят тази есен.