Времето в България

Студен фронт докарва градушки, внезапни порои до 50 литра за час и вятър до 100 км/ч

Метеобалканс - бури, екстремни явления

След серията горещи като за юни, но и доста влажни дни с чести бури и внезапни пори, с температури като за юли, надминаващи през последните повече от 10 дни 30 градуса, апогеят от почти 37 градуса бе достигнат миналия петък в Санданското поле, дойде ред да позахладнее малко, без да е особено осезаемо.

Въпреки че дъждовете към момента са около и над нормата средно за страната, локално има и над 100 литра, от високите температури изсъхва за отрицателно време и трябва нов дъжд, за да се поддържа достатъчна влажност в повърхностния почвен слой най-малкото тревата да не съхне.

Студен фронт трябва да започне да вкарва малко хлад от Северния Атлантик, който през лятото го играе климатик на Стария континент или по-скоро на охладител. Благодарение на студения фронт от редовни 33-34 максимуми за поне 2 дни ще паднат на под 30, по-характерни като за средата на юни.

Студен фронт и циклон – разхлаждат и напояват страната

През следващите 48  часа атмосферата над Балканския полуостров ще започне да се дестабилизира, очаква се образуване на силни гръмотевични бури, като най-силни ще са над Централна Сърбия и Румъния .

Привечер ще се създадат условия и за образуване на мезоконвективни системи над Унгария и Северна Сърбия не са изключени и подобни явления над Южна Сърбия и Македония.

У нас буреносните клетки ще са по-силни над Дунавската равнина – между долините на реките Осъм и Янтра, където е в сила и ниво 3 – за доста екстремни явления, по червения код, който обхваща и западните подбалкански котловини – от Карловското поле на изток до Софийското на запад и старопланинското било – от западните части на Калоферската планина през Троянския Балкан, Златишко-Тетевенската с първенеца Вежен до Чипровската планина най на запад. 

Ниво 3 – по червения код за екстремни явления на север от Балкана

По червения код ще има условия силни пориви на вятъра, едрозърнести градушки и внезапни порои, придружени и силна гръмотевична дейност. Възможни са и материални щети , като поривите на вятъра над Дунавската равнина и Централна Сърбия е възможно да достига пориви до 70 – 100 км / час ..

Клетките ще са способни да развиват и едра по-размер градушка, за каквато ще има условия и по оранжевия код, който обхваща почти цялата Дунавска равнина – западната и средната ѝ част и от източната малко до долината на Русенски Лом, както и прилежащия Предбалкан и старопланинското било.

На юг от Балкана само Софийското поле и част от западните подбалкански котловини са в червен код, останалото от в оранжев до северните родопски ридове – Чернатица, Асеновградска и Баташка планина, и то най-северната тяхна част в непросредствена близост до Пловдивското поле. 

Не е изключено и образуване на суперклетки на територията на Сърбия и България, които се свързват с едрозърнести градушки, опустошителни за реколтата. 

Ниво 2  – оражевият код се издава за очаквани шквалови явления, силни пориви на вятъра и градушки, с размери между 2-4 см.

През следващите часове ще съществува и риск от локални наводнения, като очакванията са за нови 20-50 л/кв.м – дори и повече, главно на сръбска територия.Ниво 2 Също се издава за възможни суперклетки, но рискът е по-малък.

Студен фронт за пръв път след повече от 10 дни жега

През следващите часове се очаква преминаването на студен фронт, като предфронталните процеси и развиващите се бури по фронта ще са най-силни над Западните Балкани и Западна България. За утре няма опасност за житницата на България – Добруджа, както се вижда на картата, всичко по-екстремно ще е до долината на река Русенски Лом, оттам на изток по-слабо, макар че по Черноморското крайбрежие също ще има условия за бури, но не се очертава да са особено екстремни. По-скоро напоителни и разхлаждащи. 

Привечер бури се очаква да се развиват и над Горнотракийската низина и Централна България, но клетките ще са по-слаби, вероятността за едрозърнести градушки ще е по-малка.

Условията на юг от Балкана ще са по-скоро за полезни, напоителни валежи. Буди безпокойство фактът, че доста ще понагрее преди фронта и точно привечер, когато условията за екстремни явления.

Още 2-ри юни 2019 неделя вечер, вече 3-та поредна седмица, буди доста неприятни асоциации у пловдичани, макар и пороят тогава да бе чисто локален.

В Родопите валежът тогава бе повече от символичен едва 12 литра навръх Рожен – при изворите на Чая лек напоителен дъжд, а в долното течение при Асеновград – 80 литра, а трябваше да е обратното. 

Порои в Пловдивското поле навръх Еньовден около и следобяд

Под тепетата утре изгледите са да вдигне до 35 градуса, но в Пловдивското поле вече от повече 10 дни държи около тези стойности като максимални.

Новата седмица се очаква да дойде с прохлада в комбинация с порои в понеделник, моделите засега не дават повече от 20 литра за понеделник за Горнотракийската низина и по-скоро нейната западна част.

Но предвид факта, че когато започне да се излива порой под тепетата нищо не може да го спре, за нула време може да ги докара и до 50, че и до 80-90 литра, както стана на 2.06.

Арената на буреносните облаци в понеделник около и следобед ще е долината на река Сазлийка на изток и долината на река Места на запад, по-скоро нейното горно и част от средното течение до Момина клисура, поне сега това вещаят моделите за понеделник. На юг от Балкана трябва да са основните дъждове за Еньовден. 

Студеният фронт се поотложи, по-малко екстремни явления

Хладната вълна от североизток вместо още в неделя вечер достигна до страната едва тази сутрин и това измести всички бури с около 16-18 часа. Вместо в Тракия да повали вчера следобед по-сериозно, заваля днес, но засега е обикновен порой, без особени ексцесии, а на север към Средна гора и Карловското и Казанлъшкото поле е по-скоро напоително. От нахлуването на по-хладен атлантически въздух в следващите часове ще се формира висок циклон, чийто център ще е малко по-южно от първоначално предвижданото.

Няма да е над западната част на Северна Македония, а по южно над гръцката област Епир, но с периферията си ще обхваща и България в следващите 24-48 часа.

Постепенно обаче ще се размива, тъй като от запад и дори северозапад ще идва жега откъм Западна Европа и Централното Средиземноморие, които са в навечерието на най-горещата вълна за последното десетилетие.

Порои и възможни градушки на север от Балкана утре следобед

За следобеда след Еньовден изгледите са за порои, сякаш най-мощни над Средната Дунавска равнина и като че ли в Средния Предбалкан, червен код може да се даде за по-екстремни явления между долините на Искър на запад и на Янтра и дори до Русенски Лом на изток, засега за периода – 15-18 часа. Но не е изключено да се измести и за по-късно след 17 часа.

Буреносните облаци всъщност утре се очертава да започнат да се заформят още в ранния следобед от североизток, оттам циклонът трябва да гълта хлад, който е мощен провокатор на формиране на доста силни буреносни облаци.

Със североизточни течения, буреносната линия направо се измества от Русенски Лом на морския бряг и най-мощните буреносни облаци с потенциал да прераснат в градоносни се изместват в часовия пояс преди залеза, когато е нагряло най-много.

Преди полунощ и вече на 26-ти бурите на север от Балкана трябва да продължат, но вече по-слаби и на по на запад и да стигнат до същинския северозапад, преодолявайки долината на река Искър.

Сряда последен ден на бури, повече на юг от Балкана

За утре изгледите са Тракия да не е особено активна откъм бури, макар и да възможни по традиционния инкубатор – Чирпанските възвишения, в сряда има изгледи за напоителни на югоизток – Бургаската низина, Старозагорското, Елховското и Ямболското полета.

Засега моделите не вещаят потенциал за градушки за сряда, високият циклон, който е в процес на оформяне в следващите часове, тъй като трябва фронта хубаво да навлезе, в сряда вече ще се размива.

Четвъртък засега без бури жега, но нов есенно-зимен циклон се задава от североизток

Европейският модел рисува сценарии за съществено захлаждане за уикенда, тъй като мощен циклон, необичайно дълбок като за летния сезон, ще придържа хлад и почти студ от Баренцово море, температурите ще паднат с около 10 градуса и съвсем за малко да ни върнат през май.

За петък вечер регионалните модели предвиждат да се формират бури и приземни циклони, единият от които ще е точно над Пловдивското поле, а следобедните бури ще са по-скоро напоителни и на север от Балкана.

Незнайно защо моделите дават точно Пловдивското поле да реагира с буря в петък, може би защото е уязвимо на североизточен полъх.

Есенно-зимния циклон ще опонира на горещата вълна, която се явява незапомнена за Западна Европа, стойности над 40 градуса и до 45 градуса може би за първи път от историческите жеги през 2003 г. В навечерието на разгара на лятото ГФС изчислява срив на температурите до под 25 градуса, но ще е само за ден, в неделя, когато се очертава да е без валежи. В събота има изгледи за по-скоро есенни дъждовни облаци и по-мощни на изток и по крайбрежието – класически петровденски бури.