Други анализи

Снегът засега остава мираж, гъсти мъгли вдигат замърсяването на въздуха, възможни поледици

Метеобалканс - мъгли, гъсти облаци, влага

Акцент на прогнозата този път е опасността от валежи от дъжд и ниската видимост, както и за възможни заледявания по-високите полета от Предбалкана – късно вечерта

През следващите 72 часа от изток- североизток ще продължава да нахлува по-студен, но богата на влага въздушна маса, която ще понижи температурите у нас до около и под нормалните за първото десетдневие на ноември. 

Късно вечерта срещу Архангеловден – 7 срещу 8 ноември, над 1500-1800 метра надморска височина, температурите ще паднат до около или под нулата.

Високото съдържание на влага във въздуха в приземните слоеве и очакваните валежи създават предпоставки за гъсти мъгли и заледявания. 

Висок риск ще е рискът от поледици  по високите проходи от Стара планина вечерта и през нощта, когато ще се създадат условия за допълнително изстиване на въздуха. 

Видимостта ще е силно намалена и е възможно да се понижи до под 100 метра.

Издаваме предупреждение за силно намалена видимост ( около 50-60 метра ) над Дунавската равнина, както и код за очаквани валежи над Източна България, като най-интензивни се очертава да са ръмежите над Странджа, където е възможно да стигат до около 10 литра. 

Валежите ще са интензивни на места, като ще има условия и за гръмотевици

Това от своя страна ще засили влиянието на температурната инверсия, която от своя страна ще поддържа студеното време над Дунавската равнина.

По-гъсти ще са мъглите над Източна България и над Дунавската равнина, над Горнотракийската низина тепърва ще настъпват и на сателита добре се вижда борбата за надмощие между слънцето и мъглата, която настъпва. 

Очакваме времето да е облачно и мъгливо почти през целия ден, температурите ще са между 10 – 15 градуса, а на местата с валежи и по-ниски, дъждът ще е студен типично ноемврийски.

Предпоследният месец на годината е характерен с ръмежите и гъстите мъгли и към момента условия са идеални с преноса на почти студен и доста влажен въздух във височина.

Възможно е през целия ден да останат едноцифрени, а сутрин да се понижават до около 0 градуса, което да създаде условия и за поледици в равнините и низините.

Минималните температури са доста трудни за прогнозиране при тези условия. Понякога се понижават до около нулата и достигат до декемврийски стойности.

Снощи още в 2 часа в Пловдивското поле беше изстинало до около 3 градуса, а това си е типично ранно до среднодекемврийска минимална за този край, макар и да е доста по-висока от постигнатия студен рекорд още в края на септември от -0.6 градуса.

Антициклон и сравнително сухо време до 20 ноември

Освен ръмежите към момента, които все пак ще успяват съвсем леко да напоят Източна България и Горнотракийската низина, до 20 ноември страната ни ще продължи да се намира в антициклонално блато, от което няма изгледи за измъкване.

Малко студ ще се спусне в нощта след Архангеловден, когато очакванията са и мъглите да се вдигнат и да се създадат условия и за слани в петък и събота сутринта.

Като на 10 ноември ще започне пренос на по-топъл въздух във височина, който ще вдигне температурите първо в югозападна, а в неделя вече и над по-голямата част на страната, до приятни около 17-18 градуса.

Средиземноморските циклони, за момента един по-добре изразен, и то към края на периода – около и след 20-ти, вместо на изток-североизток, ще поеме и на юг и ще задълбае над южната част на Средиземно море – към Алжир и Тунис.