Други анализи

Студ и бурен вятър с пориви до 80 км/ч преди Димитровден, но топлото бързо се завръща

Метеобалканс - студ, вятър, бурен

От сряда започва влошаване на времето на Балканите ще се влошава, очакваме преминаването на добре изразен студен фронт, който ще ни донесе полярен морски студ, който по нашите географски ширини е неустойчив и е запазена марка за септември и октомври и първата половина на декември. 

А зима 2017/2018 г. общо взето така премина – само с подобни студени фронтове от преминаващи северно атлантически циклони. 

С понижението на температурите, очакваме и опасни ветрове в Дунавска равнина, като най-силни ще над Предбалкана и Североизточна България. В Дунавската равнина севернякът се очаква да се раздуха още около обяд – в Плевен сутринта, в центъра на Средната Дунавска равнина, ще духа слаб запад-югозападен вятър, който около обяд ще започне да обръща на северозападен и да се усилва, като пулсациите ще надминават 30 километра в час, а в следобедните часове ще надминат и 40. 

Поривите на места ще са между 50 – 80 км /час, а по-високите полета и върховете и над 100 км /час

Валежите по-несъществени в Западна България, в Източна България по морето и в Средна Стара планина все пак ще повали.

По-значителни се очертават в северните части на Лудогорието и Добруджа и в Придунавската низина, както и в Предбалкана.

Най-много в Лудогорието до 10 литра, но и по морето с наближаването на същенския студен фрон ще премине дъждовен фронт през Източна България от север на юг-югоизток с по-значителни валежи близо до крайбрежието, но не повече от 5 литра. 

На картата сме показали къде очакваме да са най-силни поривите на вятъра

Карта - пориви на вятъра, студен, въздействие

Ураганни ветрове ще се очакват над Централна България, като прогнозите са за вр. Ботев – поривите да надминат 120- 140 км /час.

Старопланинският първенец е силно уязвим на северозападни ветрове и се превръща в истински ветрови колос при преминаване на студени фронтове.

Вятърът се усилва до толкова, че дори и метеостанцията на върха няма техника да хване колко точно са били поривите. 

Снежната граница пада под 1800 метра

Все пак е възможно да се образува снежна покривка от 5-10 см в високата част на Средна Стара планина, както и в западната част на планината – в района на върховете Ком и Миджур.

В Рила и Пирин по високите билни части също трябва да натрупа толкова, в Западните Родопи – в района на връх Голяма Сюткя може леко да понапудри само.

Застудяването ще е краткотрайно, но осезаемо, поради опасните пориви на вятъра ще се усети чувствително. Дори и по морето вятърът ще обърне от северозапад – Варна и Бургас в четвъртък ще са почти студени, с минимални под 10 градуса, максималните няма да надвишават 15 градуса. 

На картата на 1500 метра надморска височина, виждаме тилната част на студения фронт и проникващия студен въздух във височина, като облачността временно ще е с посока север юг и ще следва посоката на навлизане на студа.

Кратко застудяване, но най-силното за октомври 2018 г.

Студ във височина ще започне да навлиза над страната в сряда вечер директно от север.

Най-силно ще се усети сутринта в четвъртък, на 25 октомври, и през деня, много ниски минимуми не се очакват, тъй като над по-голямата част от страната ще продължи да духа от умерен до силен северозападен вятър.

За Софийското поле в четвъртък минималната се очертава да падне на около -1 -2 градуса. По всяка вероятност в затворената котловина вятърът съществено ще поотслабне и ще се създадат условия за струпване на студения въздух в най-ниската точка, а през деня едва ще нагрее до 10 градуса.

За Пловдивското поле в сряда още от сутринта ще се появи южняка слаб до умерен, който бързо ще вдигне градусите до над 20.

В следобедните часове вятърът ще започне да обръща на запад-северозападен и ще се усили, като до полунощ е възможно поривите да достигнат до над 50 километра в час.

След леко отслабване след полунощ сутринта ново усилване на вятъра от северозапад с пориви, надхвърлящи 40 километра в час. Ще продължи да духа и в петък, вече по-слабо, когато вятърът ще започне да обръща посоката отново от запад и да подпомага затоплянето.

В петък, на Димитровден, утрото ще е малко по-топло, отколкото в четвъртък, тъй като във височина ще започне затопляне, а приземя няма да има пренос на континентален студ от североизток.

 

25 октомври най-студеният ден на месеца

Но впечатляващи минимуми да не се очакват. Макар и да се усеща студен, вятърът ще възпрепятства формирането на инверсии и допълнително изстиване в приземните слоеве на атмосферата.

Максималните през деня се очертава да са в границите между 10 и 15 градуса, а минималните при условие че вятърът постихне може да са в диапазона -1 -2 във високите полета на Западна България до +8 +9 по морето.

Дори и в топлата Сандаско-Петричка котловина няма да могат да стигнат 15 градуса и ще останат едва 13, това е ноемврийска стойност за този топъл край. Но все пак не е изключено слънцето, което огрява винаги след преминаването на студен атмосферен фронт, да успее до 15 градуса.

Котловината ще покаже континентален характер и минималната ще падне под 5 градуса и утрините, дори и в топлия Сандански ще бъдат студени поне ден-два.