Други анализи

Среднощни бури в Средиземно море, у нас слаби превалявания на изток, на запад – суша

Метеобалканс - бури, нощни, наводнения
Среднощните бури в Западното Средиземнорие продължават и тази нощ – арена на буреносните облаци, подхранени от остатъците на разпадналия се ураган Лесли са обичайните заподозрени – остров Сицилия.

Опасност от нови порои в Средиземно море

Този път западната част на острова, там не е валяло чак толкова, най-изток на места отчетоха над 300 литра дъждове за няколко денонощия.
Опасни извалявания тази нощ могат да се очакват в средиземноморските гори на Тунис. Изненада са буреносните клетки почти в сърцето на Алжирската пустиня.
Дори в момента на сателита се вижда колко са компактни бурите, локални бури има в южната част на остров Сардиния.
Останалите по-мощни многоклетъчни бури са морски в южната част на Тиренско море и най-страховият буреносен субстрат е южно от Балеарските острови, недалеч от средиземноморските гори по крайбрежието на Алжир.
В непосредствена близост до Южното Черноморие, също има доста добре изразени многоклетъчни бури, които обаче се разпадат, изглежда, поради все още високото налягане на северозапад, към България, към където се бяха устремили.
Най-вероятно причината за тях е разминаването между потоците в различните слоеве на атмосферата – на 5000 метра духа от югоизток, от разположен над северната част на Суадитска Арабия с център големият оазис при град Сакака, а приземя вятърът в северозападната част на Мала Азия, където са бурите в момента, е с променлива посока и е много слаб.

Антициклонът възкръсва

Антициклонът Виктор, който доминираше над атмосферата на България се изнесе отвъд Каспийско море и вече е в казахските степи, но страната ни продължава да остава под влияние на неговата периферия.
През деня ще има борба за надмощие между вторичен антициклонален гребен от Виктор и атмосферното налягане ще варира.
Във втората половина на деня вторичният анциклонален гребен ще образува вторично ядро, което ще продължи да доминира над североизточната част на Балканите. Това означава, че и в четвъртък ще продължи да полъхва от североизток слабо до умерено. 
Сутринта ще е предимно слънчево от югоизток ще започне заоблачаване. До ранния следобед облачността ще обхване почти половин България – облаците се очертава да стигнат до централната част на страната и дори да настъпят и на запад.
Все пак утрото няма да е съвсем слънчево – по морето и по реките най-вероятно ще си има обичайните ниски облаци, но още преди обяд ще започне и по-отчетливо заоблачаване от югоизток на северозапад.

Висок циклон – слаби превалявания

Първо на североизток в ранния следобед, а по-късно и на югоизток може да превали. Вечерта е възможно да попревали само на места в Пловдивското поле и на север през Средна гора до старопланинското било.
Причината за символичните превалявания е висок циклон с център над остров Лесбос, който ще дестабилизира атмосферата във височина, макар и по-долните слоеве на атмосферата налягането да е високо. 
Утрото се очертава студено отново във Видинската низина, която ще изкара май целия октомври в декемврийски минимум – на 15-ти с около нулата минимална, днес около 2 и утре пак толкова.
През деня ще нагрява прилично като за октомври, дори и малко повече – до плажни около 24-25 градуса, а сутрин в Пловдивското поле ще падне до 6-7 градуса, което вече може да се каже, че е нормата като за втората половина на октомври.
В полунощ най-добра заявка за студени колоси дават отново Видин и Кнежа, които вече са изстинали до 6 градуса, дори и Пловдив с тези 9 градуса в полунощ също може да изненада с минимална сутринта.