Други анализи

Средиземноморски ураган бушува в Южна Гърция

 

Прогнозата ни издадена за днес (16-17.09.20г.) , постепенно се оправдава . Бурята връхлита с порив на вятъра от над 140 км в час , значителни валежи, достигащи до 100-140 л/кв.м .

Според прогнозата ни бурята, ще предизвика наводнения и материални щети в Южна Гърция . През следващите 12 часа ,  очакваме екстремни процеси. Остава висок риска от очаквани  наводнения, свлачища и материални щети .
Тази буря за нас е “ специална “ защото много прилича на тропически циклон ( като тези в САЩ ) .Наблюдаваме във височина изключително рядко за тези географски ширини  топло ядро .
Представяме карта на GFS модела на 850 хпа височина и виждаме , че на тази височина , температурата на  ядрото е сравнително топло и процесите протичащи  в бурята са сходни, като тези в тропическите бури / циклони .
Решихме да сравним две сателитни снимка на ИСТИНСКИ ураган и средиземноморски ураган , който действат на земното кълбо до този момент   .
Първата снимка е на урагана  Teddy , които вече е 3-та категория и е най-силната действаща буря на планета до този момент.
Ако съпоставим в тази класация  силата на средиземноморския ураган ( медикейн) , бихме го определили , като втората най-силна буря действаща  сега на планета до този момент.
Този тип циклони в Средиземноморието носят името „медикейн”, което произлиза от английската дума за ураган – hurricane. Не могат да достигнат параметри на опустошителните урагани, но създават опасно време в държавите в Южна Европа ..
Представяме вертикален разрез на атмосферата и виждаме температурите  , прогнозирани от регионалния модел –  NEMS-12км .
Разреза започва от Йонисйко море до о.Крит . Разграфирани  са в отделени точки  през 50 км . На картата районите от 100-тния  км до 400 км е самия циклон . Виждаме и какви са температурите между 200 и 400 км , като нулата изотерма е на височина до 600 хпа  или 13800 фута ..

За първи път аз лично виждам на синоптичните карти , да го определят като тропическа буря !

Ние от Meteo Balkans сме изненадани , че сайтовете за следене на тропическите бури в света , като https://www.nrlmry.navy.mil/TC.html , http://tropic.ssec.wisc.edu/ , все още НЕ го  класифицират,като тропически циклон , или пост-тропическа буря или ураган .

Прогноза :

Висок е риска  от тежки наводнения и материални щети в южните части от Гърция.

Прогнозата се препокрива с тази , която издадохме миналия път / минала прогноза

Според нас, бурята ще се усили и ще придобие характеристиките на тази на тропическа буря или тропически циклон .
Нека да НЕ забравяме ,че тези циклони не са по-силни от ураганите и енергията в тях е значително по-слаба , но очакваните валежите и силените ветрове ще предизвикат локални наводнения в Гърция , като се очакват и материални щети ..
Лилав цвят ( ниво 4 ) Издаваме за екстремно време ; силни ветрове до 150-170 км в час , значителни валежи , като очакваните количества , могат да надминат 100-150 л/ кв.м, за едно денонощие . Остава висок риска от наводнения. Бурята ще нанесе и материални щети в Южна Гърция.
До този момент е трудно да се прогнозира точната траектория на бурята , но ние ще следим обстановката..
Червен цвят ( ниво 3 ) Издаваме за силни гръмотевични бури , значителни по количества валежи и силни ветрове до 100 км час. Не са изключени и наводнения .