Времето в България

Средиземноморски циклон наближава България, студена вълна слага край на топлото

Метеобалканс - студена вълна, циклон, България

През следващите 48 часа , обстановката на Балканите ще се определя от дълбок средиземноморски циклон .

След спускането на студ от Гренландия към Централното Средиземноморие и източната част на Сахара се образува дълбок циклон южно от остров Сицилия.

През следващите часове високите температури и богата на влага  нестабилната атмосфера ще засилват циклона над региона. Очаква се образуването на добре развити добре организирани гръмотевични бури пред студения фронт.

Гръмотевични бури ще обхващат голяма част от полуостров Пелопонес и Централна Гърция, а по-късно през нощта срещу 6-ти ще навлязат и в Егейско море. 

По време на бурите не са изключени и внезапни усилвания на вятъра, като очакваните пориви е възможно да надминават 80 километра в час.

Над полуостров Пелопонес не са изключени и материални щети от силния вятър, очакваните над 140 литра валежи до четвъртък в северната част на полуостров и в южните части на планината Пинд е възможно да станат причина за наводнения. 

Планината Хелмос със ски курорта Калаврита на полуострова отново се очертава да е сред снежните лидери на Стария континент, като в следващите 72 часа се очакват над 1 метър нова снежна покривка.

Най-много дъжд се очертава да се излее, поне според регионалните модели в югоизточната част на Тесалия – над 150 литра до четвъртък, в средновисоката планина Пелион, която отделя Тесалийското поле от крайбрежието на Егейско море.

Степен 3 се издава за значителни валежи, силни гръмотевични бури и възможни градушки, но не се очакват едрозърнести – по-скоро ще е нещо подобно на суграшица. 

Край на топлата вълна у нас и слаб студ от северозапад, циклонът идва в сряда

Във височина над България вече започна пренос на малко по-хладен въздух, който доста поохлади страстите в планините и най-вече в Предбалкана посмъкна температурите до по-прилични стойности, поне в планините, но все още са доста по-високи от обичайното.

През деня на юг слънцето ще се показва, но на север ще преобладават облаците. Горещият като за февруари Предбалкан днес вече няма да прилича по нищо на вчерашната жега. В Тракия максималните отново ще прескачат 10 градуса, слънцето ще грее, макар че и облаци няма да липсват.

В долината на Янтра, при старата столица максималната се очертава да е с 10 градуса надолу спрямо неделната и ще се задържи на едноцифрена територия.

Студ във височина, макар и много крехък, ще започне плахо да се подхлъзва от северозапад още в ранния следобед, като до сутринта студеното ще достигне до Средната Дунавска равнина.

Студената вълна трябва да обхване цялата страна до сряда вечер и да вкара температурите и приземя в нормални рамки. Стара столица от 20 градуса в неделя ще смъкне на едва 3 максимална и сняг в четвъртък сутрин.

А в петък по Янтра ще отчетат и първият отрицателен минимум от началото на февруари. За сравнение към момента – в 3 часа след полунощ е цели 7 градуса, това е по-скоро стойност като за късен март по това време на денонощието.

Студът във височина няма да е много – до -3 градуса и 10-часовия ден няма да усеща особено остро, особено южно от Балкана, където ще е и по-слаб, но в сравнение с 12 градуса застудяването е доста осезаемо.

Дъжд още днес в Западна Стара планина, сняг на север от Балкана в четвъртък

Дъжд трябва да завали слабо още днес над Западна Стара планина, като може и в подножието на Врачанчанския Балкан и в Софийското поле малко да прероси.

Валежни зони от циклона ще достигнат първо Източните Родопи в сряда сутринта, валежите не се очертават да са особено обилни като в Гърция – 10-15 литра, едва ли ще успеят да вдигнат нивото на най-големия приток на Арда – Върбица.

До обяд валежните зони ще обхващат почти цяла Южна България – студът няма да е покрил все още пълноценно страната, а само Западна България, на изток ще е по-топло, както и на долините на Струма и Места на 1500 метра ще е над нулата.

Североизточни ветрове докарват снеговалежи на север от Балкана

Във вечерните часове на сряда и в нощта срещу четвъртък ще се появи до умерен североизточен вятър, който ще създаде условия за по-обилни валежи в Средната Дунавска равнина – възможно е формиране на ретроградна оклюзия и по-обилни снеговалежи в района на Плевенските височини.

В четвъртък сутринта с тънка снежна покривка е възможно да се събудят най-високата част на Дунавската равнина – Лилякското и Шуменското плато, в Търново може да обърне на сняг и в Плевенско леко да заснежи. Източна Стара планина и прилежащия Предбалкан се очертава да натрупат тънка снежна покривка.

Възможни снеговалежи и над Югоизточна България

До умерените североизточни ветрове ще създават условия и за снеговалежи и в Ямболското и в Елховското поле, както и на изток към Бургаския залив, но на морето няма изгледи да вали сняг. Но снежната граница ще се доближи доста до морето.

В четвъртък до края на деня валежите трябва да спрат, последно на югоизток и над Източните Родопи. В нощта срещу петък звездите трябва да започнат да се показват на запад от Искър.

В петък ще остане по-скоро облачно, но над Западна България все пак ще има разкъсвания на облачността и слънцето би трябвало да се показва. Температурите трябва да са около нормалните за началото на февруари – около 5-6 градуса, като четвъртък се очертава като най-студения ден на седмицата.

Студено утро в събота, южняци и затопляне в неделя

Студът във височина се очертава да започне да се предава още в събота, като утрото ще е студено, с отрицателни температури, дори и в Тракия, но през деня слънцето ще се показва повече и ще вдигне градусите до към 10, а в неделя и южняци трябва да се появят. И тогава вече максимумите ще надхвърлят 10, дори и в Софийското поле.

След оттеглянето на валежните зони, останали от циклона до края на деня в четвъртък нови валежи до края на седмицата не се очакват.