Други анализи

Средиземноморец минава през България, докарва бури, след жега хладна вълна за 5 август

Хладно нахлуване от северозапад за 11 август
От хладната вълна от Северния Атлантик след рекордните жеги в Западна Европа ще се образува доста дълбок средиземноморец като за лятото. Налягането му в центъра се очертава да падне до под 1000 хектопаскала, доста силен като за горещниците.
До България трябва да стигне в неделя вечер в нощта срещу понеделник, като първо трябва да стовари мощта си над северозапада, но ще е доста отслабен.

Дълбок средиземноморец, но бързо се разрушава, прави бури по Огоста

Все пак в апогея на лято 2019 няма как да оцелее дълго подобен по-скоро есенен циклон. Очертава да свали малко температурите в понеделник и вторник, да направи бури, засега по-екстремни изглеждат над Врачанския Балкан, първо запад-северозапад от Огоста, това в неделя вечер и през нощта.
И в понеделник следобед вече из цяла Стара Западна Стара планина. Засега изчисленията са за бури предимно в Западна и Централна България, до морето циклонът, и без това отслабен няма да изкара, и ще се разруши.
Днес бури са възможни в Рило-Родопския масив и в неделя, преди да навлезе циклона. По планините днес трябва да освежава следобед, но по равното Африка ще опитва да доминира в колаборация с юлското слънце, но доминацията ще е крехка. Хладното, което се задава откъм Атлантика се очертава доста по-силно. 
Притокът на солидни порции хлад завлечен от Северния Атлантик и Гренландско море още вчера започна да се усеща във френско-италианските Алпи и до такава степен, че предизвика силна градушка в комбинация с порой в района на най-високия проход в Европа, през който минава асфалтиран път – Кол Д Изеран.
Превалът на прохода е на 2770 метра в Савойските Алпи. Силният порой в комбинация с градушка всъщност се изля в подножието на прохода, в долината на река Изер и популярният ски курорт Вал Д Изер, та наложи прекратяването на етап от колоездачната обиколка на Франция.
От силната градушка се активизираха и свлачища и това принуди организаторите да прекратят етапа на най-високата точка на прохода – Кол Д Изеран.
Градушка при спускането към долината на Изер
Силна градушка при спускането към долината на Изер и ски курорта Вал Д Изер – Савойските Алпи

Лято 2019 на пресекулки – нова хладна вълна около 5 август

След краткото атмосферно смущение под формата на размиващ се средиземноморец, което трябва да ни застигне в неделя и трябва да оказва влияние над времето над страната от следобеда на последната неделя на юли 2019 до малките часове на вторника, ще започне нов опит за изграждане на антициклонален гребен, който да ни върне лятото в пълния му блясък в последните часове на юли 2019 и в първите дни на август.

Полярният циклон, който ще свали не само хлад, ами и студ от най-северните части на Карско море, от малкото останали студени резерви на Арктика, ще прекъсне лятото над Северна Европа и хлад ще се опитва да стига до Балканите.

В последните часове на юли 2019 г. и поне до 3 август жегата от Африка ще надделява – навръх 1 август се очертава да достигне апогей с масово над 35 градуса – сряда, последният ден на юли 2019 и 1 август трябва да са най-горещи. Но настоящите сценарии са новият месец да започне с бури в планините и на североизток.

Август 2019 стартира с жега и бури, обичайната стабилност изглежда мираж

Горещата вълна или по-скоро в рамките на допустимото отклонение ще върви ръка за ръка с нестабилността, условията за бури изглеждат масови с формиране на приземни циклони, което означава, че буреносни облаци няма да се формират само над планините, но и по долината на Струма и в Софийското поле.

След това има индикации за хладен пробив от север-северозапад и леко понижение на температурите до под 30 градуса максимални в началото на първата изцяло августовска седмица.

В Северна Скандинавия ще се установи студ във височина, а в началото на август е рано за установяване на нулевата изотерма във височина над Лапландия.

Ранната студена вълна, макар и ограничена, ще се предшества от преминаване на циклон от Северния Атлантик и точно на първия ден на август, въпреки жегата, страната ни ще се явява далечна негова югоизточна периферия и съответно ще има известно количество влага в атмосферата.

Жегата идва на Балканите след хладната вълна от Скандинавия

След захлаждането, което трябва да достигне пик на 5-ти август сутринта, и да се предшества от бури, но засега изглеждат по-скоро слаби и на сравнително малко места, само по планините.

Най-силните августовски бури засега се очертават на първия ден на месеца, след това малко по-свежо, но в рамките на нормалното леко захлаждане и индикации за по-трайно затопляне и повишаване на температурите до над 35 градуса и достигане до 37-38 градуса, с приток на горещ въздух от Африка, с пик около 8 август.

Първата десетдневка на август трябва да е суха по традиция, неслучайно повечето хора планират цяла година точно за този период летните отпуски и почивки на море. Разчита се на стабилно горещо време, бурите, които засега се изчисляват за 1-2 август по-скоро ще се атракция на лятната почивка.

След 10-ти август, в далечните си проекции моделите изчисляват доста мощен дъждовен фронт с градушки и порои, който да премине през страната на 11-ти август, но това са много далечни сценарии, които тепърва ще се преизчисляват.

Засега сценария за 11 август изглежда доста странен средиземноморецът поема на североизток и регенерира над Източноевропейската равнина, пуска мощен поройно-буреносен фронт към Балканите и продължава на североизток към Баренцово море и северните части на Урал. Фронтът естествено е в комбинация с хладно нахлуване от северозапад.

Заглавната снимка е разработка на колегите от https://www.wxcharts.com, снимката на градушката спряла етап от колоездачната обиколка на Франция е от Рай Дуе.