Времето в България

Сняг , дъжд и гръмотевици – 15.03

Утре времето над България ще е доста динамично , като на много места валежите  над Западна и СЗ България , ще започнат около полунощ , а на отделни места и съпроводени от гръмотевична дейност.

По-значителни ще са валежите в Западна и Северозападна България – там се очакват между 25 и 45 литра на кв.м.

По-късно през деня  валежната зона ще се изнася към източната половина от страната. Не са изключени над Югоизточна България, валежите да са от конвективен характер и на места да прегърми.

Температурите през деня ще бъдат между 10° и 18°, в Северозападна България и високите полета на Западна малко по-ниски. Рано сутринта температурите ще са положителни – между 3° и 8°.

През деня : 

С умерено силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, и към вечерта във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. Очакваната снежна покривка в по-ниското ще е между 2-5см, но по планините ще се натрупат около 15-25 см.

Оранжев код (на картата с  пунктирана линия ) Издаваме за интензивни валежи от дъжд със стопанско значение  , валежите ще са продължителни по характер , а на отделни места и интензивни придружени от силни пориви на вятра . Границата между дъжд и сняг  през деня постепенно ще се снижава , а привечер над Западна България  под 800-900 метра надморска височина, валежите ще преминат в сняг .

Оранжев код за Източна България  : Тук валежите ще са конвективни по характер и не са изключени и гръмотевици . Вятъра постепенно ще се ориентира от северозапад и температурите ще се понижават.

Предупреждение за сняг. 

Издававаме по скоро за интензивен снеговалеж, възможни заледявания над проходите, а поради тежкия сняг и счупване на клони и повреди по електропреносната мрежа.