Други анализи

Снегът обръща на силен дъжд, реките у нас опасно се вдигат, Искър и Марица може да прелеят

( Обновено )

Предупреждение за възможни наводнения и повишаване на нивата на реките .
Най-тревожно е нивото на реките : Искър , Струма и долното течение на р. Марица ! Нивото на река Тунджа през следващите часове също ще се повиши. Бъдете внимателни ..

 

Преносът на много топъл във височина в следващите часове ще доведе до покачване на снежната граница, и така при изворите на по-голямата част от реките у нас ще завали дъжд, и то доста интензивен, който ще започне да топи бързо натрупалата се снежна покривка. Допълнителен фактор, който е доказан като условие за възникване на наводнения у нас, е наслагването на овлажняването от серия циклони, което започна още от декември 2020 г. Снежната граница ще се вдигне много високо – до около 2000 метра, където температурата ще е около 1 градус.

Така се стигна до преовлажняване на почвата на немалко места у нас, особено в Южна България, и така при нетолкова значителни валежи, реките се вдигат непропорционално, което е предпоставка за излизането от коритата им.

Предупреждения за опасно покачване на речните нива са издадени първо за горното течение на Марица, дори и за извиращата от подножието на връх Мусала, от Ледено езеро – Мусаленска Бистрица, и вливаща се при Самоков в река Искър, също е с предупреждение за наводнение.

Пловдив е в опасност, заради покачване на Пясъчник и Стряма

Пловдив също е под заплаха, нивото на река Марица при града ще достигне оранжевият праг за предупреждение, поради значителното и бързо покачване на извиращата северно от връх Шилигарка река Пясъчник и вливаща се в чертите на град Пловдив.

Заради повишаването на нивата на реките Чая, Банска и Черкезица, река Марица ще достигне опасно високи нива при Първомай, както и при Свиленград, на 12 януари, тогава до там ще стигне приливната вълна.

Река Янтра в горното и средното течение се очаква да се вдигне доста, заради покачване на нивата на основните и притоци, сред които Джулница и Росица – най-голям приток.

Река Струма най-вероятно ще се вдигне още, тъй като в началото на долното течение, преди гръцката граница нивото ѝ вече надхвърля 200 кубика в секуда, и към момента е най-пълноводната река в страната.

По цялото Черноморие от Балчик до Бургаския залив също се очаква значително покачване на нивата на реките, като се започне от северната Батова и Двойница и се стигне до вливащите се в Бургаското и Мандренските езера.

Заради очакваните интензивни валежи на югоизток реките на юг от Бургас ще се вдигат по-значително във вторник и сряда, като река Тунджа при Елхово ще се вдигне до оранжевия праг, тоест около 100 кубика в секунда, а при Ямбол ще е около жълтия праг.

Най-голямата средногорска река също ще е с значително повишаване на нивата, като при град Гълъбово дебитът ѝ ще достигне до жълтия праг за предупреждение.