Времето в България

След слани и студени нощи, април 2019 продължава със серия циклони, есенни дъждове и бури

Циклон и студена вълна - Метеобалканс

За разлика от миналогодишната си версия гореща и суха април 2019 започна като първа противоположност. Ранен април тази година бе белязан от студените нощи със слани и преобладаващо хладни и мрачни дни.

По температури голяма част от страната бе по-студено – цяла Източна България и Тракия, по долините на Струма и Места утрините бяха една идея по-меки, отколкото на изто, отколкото в първите дни на март 2019 г., доказателство, че природата се опитва да ни балансира, заради подранилите жеги и температури до юнски 27 градуса, отчетени на 18 март.

Предходните 2 месеца не успяха да изпълнят месечната си валежна норма, а март 2019 г. със средно около 10 литра се записа като най-сухият месец средно за страната от декември 2015 г.

Още обновленията в края на март даваха индикации, че краят на двумесечното засушаване ще дойде в периода 5-10 април със събуждането на Централното Средиземноморие, което отново започна да образува средиземноморци.

Последният обаче пак ни се размина и се изтегли далеч на юг, та наводни остров Крит, за нас обаче е следващият, който вече се образува, преминалият през южната част на Егейско море ни докара ръмежи и символични валежни количества днес. Единствено циклоните от Тиренско море успяват да ни овлажнят пълноценно.

А ако нахлуването от североизток не е достатъчно силно, че да превали Апенините и да навлезе в Тиренско море, циклон се образува в Йонийско и овлажнява Крит, а до нас почти нищо не достига като валеж.

Образувалия се вече средиземноморски циклон, над Тиренско море   ,ще доминира на времето над Балканския полуостров през следващите 72 часа!

На много места у нас ;  валежите ще са от есенен тип /продължителни и  напоителни / , а над Южна и Източна България от конвективен тип / проливни /  ..

Буреносна и дъждовна нощ на Балканите, сутринта започва и у нас  

Утре страната ни най-накрая, след последния циклон от края на януари, ще попадне под доминацията на Средиземноморец, и този ще е първият от няколкото, които трябва да преминат през страната до началото на следващата седмица.

Значителни валежи се очаква да обхванат Южна Гърция, като на отделни места по крайбрежната ивица на Адриатическо и Йонийско море е възможно да прегърми. През нощта , валежите бързо ще се изнасят към вътрешността на полуострова.

Още утре сутринта:  Валежите ще обхванат крайните южни части от страната, като в Албания, Македония и Южна Гърция, ще започне да вали още през нощта. 

За тези райони, повечето модели прогнозират количества между 25 – 40 литра на кв.м., а в Динарските планини, Пинд и планиския масив Шар-Кораб снежната граница ще е на около 2100 метра. 

Степен 2( A) Издава се за очаквани значителни валежи, като количествата не е изключено да превишат, поради особености на релефа, 60 л/кв.м за кратко време, което е възможно да доведе до локални наводнения. 

Степен 2 (В) За значителни валежи от дъжд , придружени и от силни гръмотевични бури  се издават за територията на Егейско море, Северозападна Турция и по крайбрежната ивица на полуостров Мала Азия.

Валежите за тези райони се очаква да надминават 60-70 л/кв.м, като в тези райони рискът от екстремни явления е най-голям.

Нов циклон над Егейско море – след 2 месеца суша идва овлажняване

Над Егейско море се очаква образуване на нов циклон, който доминира над атмосферата на Балканите на 9 и 10 април.

Тази зона на ниско атмосферно налягане ще премине през нашата страна, ще вдигне температурите и трябва да повали пълноценно, а над Югоизточна България се очаква развитие на силни гръмотевични бури.

На практика на този циклон се разчита да сложи край на двумесечната суша, да приключи това пролетно маловодие, тъй необичайно за сезона, когато трябваше да се топят снеговете и реките да са с високи води. Все пак засушаването не успя да достигне сериозни мащаби и до голяма степен бе неутрализирано от наличните снежни запаси, натрупани в последните дни на Голям Сечко, а вестта, че идва неговия край.

Предупрежденията от втора степен са разделени на А и В – за да са по-лесни за разбиране и да се избегне дублиране.

Трайно дестабилизиране на атмосферата над Балканите и студена вълна

След продължителното засушаване и въпреки бурите през март, които само локално успяха да осигурят около половината от месечната валежна норма, тенденцията е атмосферата да остане нестабилна, и след оттеглянето на първия циклон. В петък през страната ще премине още един, който се очертава да обхване повече южната част на страната, долината на Струма засега се очертава като най-валежна.

Но при циклон моделите постоянно се сменят, така че от сега за петък не може да се каже със сигурност. Може би в четвъртък ще е малко по-стабилно, отново обаче локално – по планините ще овлажнява.

За следващия уикенд атмосферата над страната няма индикации за стабилизация, може би едва в началото на следващата седмица, тоест след 15 април. За седмица дъждове може би ще бъдат изпълнени месечните норми от по 50 литра. Тогава обаче от североизток ще се спусне студен въздух, който ще е слаб, няма да стигне до Средиземно море, че да направи циклон, но все пак ще си докара типично есенно време – хладно и мрачно.

Още едно студено включване от североизток предвижда ГФС около 20-21 април, но ще е сходно с това от края на март и ще се усети само на изток. Около 18 април се очертава да е по-топло, с максимални над 20 градуса, както предстои и в четвъртък и петък. Циклонът, ако не успее да привлече студ от североизток, винаги вкарва топло от Африка и вдига градусите до приятно пролетните около 18-22.

Студеното нахлуване от североизток се очертава да е доста упорито, според сегашните сценарии, ще тегне най-малко 3 дни над страната – 15-17 април, и макар да не е нищо особено, но пък студените течения от североизток са доста упорити.