Времето в България

Силни гръмотевични бури и опасност от едрозърнести градушки в навечерието на 24 май

Бури и опасност от едрозърнести градушки - Метеобалканс

Горещата вълна от Африка, която докара и пясък нажежи почти до червено атмосферата във височина и вдигна до над 30 градуса днес, е към своя край. Рано е още да става толкова топло, затова и още в следващите часове изобилието от топлина ще бъде прокудено от прииждащ хлад със студен фронт, който ще развали времето точно по часовник – в навечерието на 24 май.

Акцент е влошаването на времето и силната неустойчивост на атмосферата на Балканския полуостров и у нас.

Очакват се силни гръмотевични бури и условия за едра градушка на територията на Централна Дунавска равнина, както и над Стара планина.

Още тази нощ е възможно буреносните облаци от долината на река Морава в Сърбия да преодолеят „бариерата“ на река Тимок и да навлязат в северозапада или чрез ефекта на доминото да провокират образуване на бури над Видинската низина и западно от долината на река Искър.

Планините приветстват с бури наближаването на студения фронт

През следващите часове атмосферата на Балканите ще се дестабилизира, очакванията са да се формират мощни гръмотевични бури, главно утре следобедните часове над Дунавската равнина и Румъния, свързани с преминаването на студен фронт.

Още преди обяд над планините, в ранния следобед и над голяма част от Западна и Централна България ще се създадат условия за силни гръмотевични бури.

Посоката на водещия поток все още ще от югозапад на североизток и по линията Санданско-Петричко поле Лудогорието и Добруджа ще се формират силни бури.

Късно следобед се очертава да се създадат условия и за оформяне на т.н шквалови линии (Squall lines), свързани с развитието на многоклетъчните бури, които ще се сливат в общи системи.

Висок е риска и от едра градушка , както и от внезапни силни пориви на вятъра над Дунавската равнина и на север от река в равната Влашна низина, която тази година се утвърждава като малка алея на торнадата, аналог на американската.

Ниво 3 – издава се за нестабилна атмосфера и опасност от силни бури и градушки.
Бурите ще са с много висок потенциал за генерирането на едра градушка, не са изключени и торнада в района на Южна Румъния, както и за Северна България.

Силните бури в късния следобед ще достигнат и североизтока, като ще обхващата Лудогорието и Добруджа и Източния Предбалкан..

Ниво 2 – издава се главно за по-слаби бури, но предвид затоплянето на атмосферата и предходния продължителен хладен период, не са изключени екстремни явления.

По-съществено захлаждане за 24 май

Студеният фронт ще е поохлади малко страстите във височина, но няма да е съществено, температурите съвсем леко ще се понижат с около 2-3 градуса и топлото няма да бъде изцяло прокудено от територията на страната. От 30-31 градуса днес в Пловдивското поле във вторник ще падне на около 25-26 – отново плажни стойности.

И във вторник бурите ще са по-слаби и с несъществени валежни количества, в сряда пък се очертава да е с повече облаци, но без валежи и отново топлото от Африка ще вземе връх и ще понагрее до над 25-26 градуса. Софийското поле във вторник може и да не успее да направи 20 градуса, съвсем леко под тях може би ще остане.

След по-топла и суха сряда, в четвъртък в късния следобед нова порция хлад от северозапад , доста по-солидна от предстоящата ще опита да прокуди поне временно топлото и ще установи кратка доминация над страната в навечерието на 24 май.

Засега има индикации за доста мощни и мащабни буреносни системи, но динамиката на атмосферата в най-дъждовния и буреносен месец в годината няма особено голяма смисъл отсега да се правят предположения къде ще вали в навечерието на празника на българската писменост.

Сегашните сценарии обаче сочат следобед в четвъртък бурите да са в Рило-Родопския масив, Предбалкана, Западна и Средна Стара планина и долините на Струма и Места.

Малко преди залез почти диагонално на запад от Малашевска и Влахина планина и на изток-североизток почти до Еминската планина – най-източната част на Стара планина.