Времето в България

Сибирско нахлуване слага край на късното лято, температурите рухват с до 15 градуса

В следващите часове се задава край на тазгодишното късно лято, което по температури, може да се конкурира със същинското, а като добавим и продължителното засушаване до известна степен характерно за август и септември, може да се каже, че след 20 август започна същинското лято тази година.

До преди това студените фронтове бяха сравнително често явление, а след преминаването на последния, който успя да смъкне градусите до леко под нормалните и да повали малко от него, си прекарахме един изцяло летен месец без прекъсване.

За съжаление, и валежите сякаш се изгубиха за този период, дори и на първенеца на Балканите за септември са паднали едва около 3 литра дъжд, а все пак на покрива на полуострова трябваше да привлече малко влага. Но изглежда сухите и топло-горещи въздушни маси надделяваха за последните 30 и повече дни.

За сравнение юли, разгара на лятото, бурите и пороите бяха през 3 дни, въпреки жегите и температури над 35 градуса в началото, равносметката за най-истинския летен месец е средно за страната около 60 литра, над нормата, дори повече дъжд, отколкото през май се е излял средно.

Август 2019 г. макар и сух, все пак поваля малко в началото, локално повече разбира се, и след Голяма Богородица, но септември тази година оправдава определението си като един от най-сухите, а може би и най-сухият месец в година, до момента с валежи без стопанско значение, не повече от 3 литра.

Хладно, почти студено нахлуване от Сибир, по върховете пада до -10, сутрин до 5 градуса

Обичайният като за септември ранноесенен фронт тази година доста се позабави и резкият спад с 10 и повече градуса на температурите ще се реализира едва в навечерието на Деня на Независимостта и началото на астрономическата есен. От над 30 градуса максимални, до 33 в Пловдивското поле и доста гореща въздушна маса като за втората половина на септември във височина с температури до 17-18 градуса.

Утре разликата ще е доста осезаема максималните ще достигат около 20-22 градуса в Тракия, а в Софийското поле има доста значителна вероятност и до 20 да не успее да ги докара и само за ден, от средноюнски градуси като за плаж 26 максимални днес, до едва 18, които са по-характерни като за втората половина на октомври.

Своеобразното застудяване, по параметри ще го докара до такова за септември, макар и във височина няма да успее да падне до нулата и да създаде условия за слани  в ранната сутрин, за Софийското поле най-хладна и дори студена ще е утринта в навечерието на Независимостта, точно на първата астрономическа есен, когато може и да свали до под 5 градуса.

Засега изгледи за силни ветрове няма, в столичния град може да усили днес следобед до около 30 километра в час, но ще е за кратко, хладното ще дойде неусетно, но и вероятността за по-съществени валежи не е особено голяма.

Есента навлиза неусетно без силни ветрове в Софийското поле

Хладното от северозапад, така ще го завърти, макар и да е от североизток самото нахлуване, откъм източната част на Баренцово море, ще направи опит да навлиза още преди обяд, но слънцето ще го откаже, все пак цяло лято е нагрявало силно, та няма да е толкова лесно да изгони жегата.

Трансформираното сибирско нахлуване ще използва дългата нощ за настъпление, и ще започне да прокужда жегата във височина, повече информация за валежите, около обяд ще допълним статията, както и за времето след преминаването на студеното нахлуване, което се очертава да е около 72-96 часа и да приключи до понеделник, когато топлото се завръща във височина.