Времето в България

Сибирският студ вдигна атмосферното налягане до почти рекордни 1040 hpa тази сутрин

Сибирски студ - мразовита кулминация, въздействие, студ

Много мощен централноевропейски антициклон завлича солидни порции студ от Карско море, но южното му разположение все пак доста ограничи мащабите на леденото нахлуване. При съпоставка с финала на Малък Сечко 2018 настоящият е доста по-малко впечатляващ.

По-скоро забележителни са високите нива на атмосферното налягане, които първоначалните очаквания бяха да достигне до почти рекордни 1042-43 hpa, типични континентални стойности и изразено влияние на Източноевропейската низина.

Преминалият много дълбок атлантически циклон, който всъщност доведе до образуването на антициклоналното чудовище, което от 20 февруари насам от Южноскандинавско-Източноевропейски се превърна в Централноевропейски.

В западната и централна част антициклонът завлича топло от все по-загряващите се тропици, затова и на север от нас, в Стокхолм тази сутрин минималната е била около 5 градуса, а във Видин почти ги стигна до -15.

Същевременно при източника на ледените дни по нашите земи – Карско море, е разположен преминалият атлантически циклон, който продължава да демонстрира мощ и осигурява доставки на студ през Урал на югоизток, към Балканите.

По-скоро изтласква студ от Източноевропейската равнина, която в края на зимата, разполага с предостатъчно, към Централното Средиземноморие.

Малък Сечко 2019 с мразовита кулминация тази сутрин

Сибирецът установи доминация над страната и температурите във височина достигнаха до -16 градуса, но в приземните слоеве, поради предшестващите топли дни, а и вече късната зима и дългия ден, не бяха достигнати много дълбоки минуси.

Единствено Видинската низина се прояви като мразовит лидер и почти ги достигна -15 градуса тази сутрин, макар и най-дебела ледената пелена без над Средната и Източната Дунавска равнина.

През Златишко-Тетевенския Балкан солидна порция от Сибиреца с температура до -13 -14 градуса успя да достигне и Пловдивско-Пазарджишкото поле, което намери отражение и в най-ниските за тази зима минимуми от -9, почти -10 градуса.

На север от Балкана, освен Видинската низина, с друцифрен минимум призори бе Кнежа, която си е традиционен мразовит първенец през зимата, но се представи сравнително слабо. Подножието на Врачанския Балкан също се записа с -10, който изненадващо бе отчетен малко след изгрев.

Доста студ със сравнително малко сняг

Изглежда през Искърското дефиле се е прехвърлил студ от Софийското поле към подножието на Врачанския Балкан. Столицата също записа минимум от -11 градуса малко след изгрев.

Лудогорието и Добруджа са сравнително слаби при вече отминаващата обстановка и сняг не успя да натрупа при тях, макар Котленската планина се прояви като снежен шампион с 23 см снежна покривка. Пловдивското поле се представи сравнително слабо откъм сняг. Вчера сутринта бяха измерени едва 2 см, който бързо се стопи.

В последното долинно разширение на Чая, макар и разликата с Пловдив да е малка като височина – от 160 до 230 метра за Асеновград, успя да натрупа около 5-7 см, които задържа и до днес. Макар и снегът да бе малко успя да скове солидно.

Старопланинският първенец при североизточен вятър и пренос на Сибирски студ играе ролята на прихващащ и затова днес записа един от най-дълбоките минимуми за зима 2018/19 от -22 градуса, докато на покрива на Балканите остана едва идея по-топло -18.

Връх Ботев прихващаше основният студ, а Мусала и Черни връх се задоволяваха само с остатъците от него, които съвсем не бяха малко, поне във височина.

Все пак разгарът на зимата от Йордановден до Трифон Зарезан вече е отдавна зад гърба ни.

Близостта на антициклона възпрепятства и значителното повишаване на атмосферното налягане попречи на образуването на класически снежен средиземноморец, който да натрупа по 30-40 см снежна покривка по равнините.

Студът от североизток навлезе по диагонал и удари Южна Италия и Сицилия, където се образува Йонийски снежен средиземноморец, и успя да заснежи Сиракуза и Южните Апенини.

Кратко затопляне от североизток утре и нова студена вълна във вторник

Настаняващият се по нашите земи Сибирец няма да се даде така лесно, но все пак в следващите часове ще започне леко повишение на температурите във височина, но ще е съвсем слабо и утре до обяд страната ще е под пълна континентална доминация.

Леден похлупак ще покрива страната с около -10 -13 във височина. В следобедните часове на последния понеделник на февруари от североизток студът ще започне да изтънява. И след полунощ във вторник температурите, поне отгоре в среднопланинския пояс, на 1500 метра, ще доближат и дори леко ще надвишат точката на замръзване.

Мимолетното затопляне ще е едва няколко часа преди от североизток да започне ново завръщане на студа, но разбира се, доста по-слабо, отколкото в момента.

Последният понеделник на Малък Сечко се очертава да е предимно слънчев, за Южна България се очертава да е предимно облачно в ранния следобед, но с шанс слънцето да огрее.

С изтъняване на студа във височина трябва да омекне, в Пловдивското поле трябва поне до 4-5 градуса да ги докара, доста по-ниски от обичайните около 9-10 градуса за късен февруари. Софийското само може да прескочи за кратко нулата.

В нощта срещу понеделник трябва да се очакват мразовити изненади, тъй като снощи Сибирецът тепърва се установяваше по нашите земи, а тази нощ и вятър няма да има, но пък небето да е изцяло звездно, че да изстине максимално.

Все пак около 3/4 от страната е със снежна покривка, макар и тънка, все пак подпомага изстиването, разбира се, не може да се очаква да е нещо впечатляващо като изстиване. Но североизтокът има какво още да покаже като мразовит потенциал.

Студът изтънява, максимални над 10 градуса

Късен Малък Сечко не е като при Големия Брат и леко да стопли във височина с помощта на слънцето, което няма да грее постоянно, от север на юг ще се редуват облачни системи, вдига с лекота максималните на двуцифрени стойности.

Сутринта се очертава да е предимно слънчево, с облаци само над Дунавската равнина и крайдунавските низини. Следобед от север ще започне заоблачаване, което ще обхване цялата страна следобед и преди залез, но вечерта ще започне отново разкъсване и намаление на облачността от север.

В разгара на зимата при такова анемично затопляне – около 0 +1 градус във височина, веднага щяха да станат инверсии и мъгли и Пловдивското поле само щеше да сънува 12 градуса максимум.

По-студено и с възможни снеговалежи в сряда

Още във вторник следобед и привечер доставките на студ от североизток ще бъдат подновени, температурите ще паднат с около 3-4 градуса. Студът ще е много по-малко и Софийското поле всъщност в сряда ще е по-топло, отколкото във вторник, със сравнително приличен максимум от около 7-8 градуса.

Възможни са снеговалежи над Лудогорието и над Добруджанското плато в малките часове на предпоследния ден на Малък Сечко, както и над Тракия е възможно да има някакви опити да повали отново сняг.

Изпращаме Малък Сечко със студено утро, приятно топъл следобед

Преди да остане завинаги в историята Малък Сечко 2019 се очертава да ни усмихне.

В четвъртък утрото ще е класически студено като за последния на зима 2018/19 над цялата страна трябва да е под нулата, с крехък -1 -2, а следобед трябва да се стопли до 10-12 градуса, в Пловдивското поле трябва да удържи на едноцифрена стойност.

Сутринта е възможно заоблачаване над Видинската низина, в Лудогорието и Добруджа и северозападно от Софийското поле.

Баба Марта започва със слънце и максимуми над 15 градуса

През 2019 г. Баба Марта се очертава да започне като коренна противоположност на миналогодишната си версия. Мартеници ще връзваме на приятно вече пролетно слънце и температури аналог на тези от миналия уикенд и началото на отминаващата седмица.

Но леко ще се разфучи – от запад-северозапад ще духа от умерен до силен вятър, та макар и слънце да грее и максимални и минимални да са високи, сякаш няма да е много приятно навън.

За следващия уикенд Баба Марта се очертава леко да се намръщи. В първия ден на календарната пролет страната ще се озове в далечната периферия на добре изразен атлантически циклон, който ще пусне студен фронт към Централното Средиземноморие.

На втори ще се образува циклон, като Южна България ще се озове в неговата северна периферия. Възможно е да превали дъжд на югоизток, както и слабо над Средната Дунавска равнина. Но ще е сравнително топло, максималните се очертават около 15 градуса. През деня се очертава да духа до умерен запад-северозападен вятър, който до вечерта се очертава да отслабва.

Топло с облаци за 3-ти март

За Националния празник по-топло и с променлива облачност, която се увеличава до значителна над Централна България, но засега няма изгледи за валежи.

Температурите може би ще са малко по-ниски от тези на 2-ри март, на кратко за празника Баба Марта нещо ще се мръщи, но няма да прекалява и ще е по-скоро благосклонна – с максимуми над 10 градуса и минимуми около нормалните за ранен март +1 +2 градуса.

За почивния 4-ти март се очертава кристално ясно небе, слънце цял ден и малко по-високи максимални, около 13-14 градуса, което са леко над нормата за ранен март.

До Международния ден на жената се очертава да е почти без валежи едва в неговото навечерие атмосферата може да се стабилизира. Все пак март е втория най-валежен месец след май, така че ще е необичайно, ако не минат поне 3-4 циклона, преди да завърши.

Тези сценарии са по-скоро хипотетични, няма да е изненадващо, ако се появи циклон за този период, каквито бяха първоначалните сценарии, за 2-ри март има такъв, но минава доста южно и валежите ще са символични.