Времето в България

Сибирски студ и сняг за Деня на влюбените, Малък Сечко 2019 разгръща мразовит потенциал

Метеобалканс - сибирски студ, сняг

След сравнително плахото застудяване, което продължава и към момента, Малък Сечко 2019 се очертава да направи ново мразовито избухване със сериозна подкрепа от североизток точно в навечерието на Деня на влюбените/Трифон Зарезан по стар стил.

Студената вълна от североизток се очертава да удържи да неделя, макар и да е като параметри отговаря на сравнително плахо застудяване. Пред полунощ над цялата страна температурите бяха над нулата.

Точно на точката на замръзване бе единствено в подножението на Чепън планина при Драгоманското поле и при Разградските височини.

Причината за устойчивостта за студеното време или по-скоро леко поднормените температури е антициклон с център над Поволжието – средното течение на Волга, сравнително слаб, който насочва или по-скоро поддържа приток на студ.

Слънцето вчера не успя да се покаже почти никъде, единствено в Благоевградското поле се показа, макар и сценариите бяха все пак Малък Сечко да ни се усмихне в последния работен ден на първата десетдневка на февруари.

От северозапад наближава пореден доста дълбок атлантически циклон, който ще руши доминацията на и без това сравнително слабият студен Волжски антициклон.

Слънчева събота и изтъняване на студа

Още сутринта слънцето ще започне да прави опити да пробива облаците, но едва към обяд ще постигне успех. Все пак добре, че са те, че задържат температурите да рухнат под нулата, макар че няма условия за повече от -2 -3 минимуми.

Още повече, че от Атанасовден като се стопли, южняците на практика ликвидираха остатъчния студ, натрупан през първата половина на януари.

А настоящата студена вълна е прекалено слаба, че да може да го наложи. И в малките часове на нощта в Санданското поле удържа на 5 градуса, а Разградските височини все пак паднаха под нулата. До обяд и на югозапад ще има облаци и температурите няма да тръгнат стремглаво нагоре, по-скоро едни 10-11 ще ги направят там.

Тракия е студена при североизточен полъх, затова и вече и днес трябва да удържи на 6-7 градуса максимум. Облаците задържат температурата и не пада под 3 градуса, но пък и през деня без слънце повече от 5-6 трудно става през февруари.

Топъл полъх от Либийската пустиня в неделя

След изтласкването на студения антициклон на изток страната за кратко ще се озове под влиянието, сравнително слабо на антициклонален гребен с център в източната част на Либийската пустиня.

Ще цари почти безветрие, съвсем леко ще подухва южняк. Най-осезаемо ще се усеща затоплянето по долините на Струма и на Места. Изгледите са в неделя да няма съществени топли избухвания и в Санданското поле, не повече от 11-12 градуса, южнякът ще е много слаб, почти неосезаем.

Атлантическият циклон ни наближава в понеделник, студен фронт вечерта

Още в късните часове ще попаднем в югоизточната периферия на атлантическия циклон, което предвещава студен фронт, който винаги се предшества от южни ветрове. Температурите ще се вдигнат още с южняците. Но засега изгледите са да не е толкова значително повишението спрямо неделните стойности, може би само минималните ще мръднат леко нагоре.

През деня ще е с променлива облачност в понеделник, намаляваща до слънчево, но вечерта ще премине студен фронт, съпътстван от валежна зона. Валежи от дъжд ще започнат – от умерени до интензивни, първо от Видинската низина около и след залез в понеделник в посока югоизток се очертава да се придържа дъждовно-снежният фронт.

Паралелно и вятърът ще се усилва от умерен до силен и ще обръща посоката на запад-северозапад, като едва във вторник около обяд вече ще е изцяло северозападен.

Студеният фронт прави циклон над Долнодунавската равнина

От баричната долина, която ще се спусне към Западните Балкани в понеделник следобед се очертава да се образува циклон, който се явява рожба на студения фронт, което създава условия за по-интензивни валежи над цяла Северна България.

Във вторник се очертава да са предимно от дъжд, но в нощта срещу сряда с отслабването на запад-северозападния вятър и дори леко завъртане от североизток, ще премине в сняг.

Засега най-интензивни се очертават снеговалежите, но с очаквания за скромна снежна покривка до 10 см, между долините на Янтра и Русенски Лом. Трябва да позаснежи Средния Предбалкан, част от Средната и като чели повече Източната Дунавска равнина.

Сняг в сряда и в Тракия

В сряда и в Тракия е възможно да повали малко сняг, както и на югоизток – към Ямболското, Елховското поле и в Сакар Странджа.

Температурите доста ще се понижат и следобед ще са в тесни граници от 0 до 2, а на югозапад – до 5 градуса.

Студът във височина до тогава няма да е толкова много, че да е достатъчен да направи ледени дни, а и снягът ще е по-скоро ограничен като количество, затова впечатляващи студове като за февруари трудно биха били възможни.

Вятърът обръща от североизток, навлиза сибирски студ

Студът няма да е чист сибирски, а своеобразен микс от континентален и океански.

В сряда може да повали сняг в Тракия, тъй като още по обяд вятърът ще започне да обръща от североизток, ще попаднем в югоизточната периферия на засилващ се западноевропейски антициклон, който ще остане в наследство след преминаване на дълбокия атлантически циклон.

Антициклонът ще се измества на изток и затова вятърът ще е първо запад-северозападен и около обяд сряда трябва да обръща на североизточен, а по морето изглежда ще да е доста силен, леден вятър или по-скоро почти. На запад ще полъхва по-слабо, но ще държи студено с максимални около 0-5 градуса

Студ и вятър на изток в деня на влюбените

На 14 февруари се очертава да е по-скоро студено като за разгара на Малък Сечко, на изток ще продължи да духа от умерено до силно студено, максималните ще останат почти без промяна, по-дълбоки минуси до -5 са възможни на североизток. Но там ще е по-скоро ветровито, така че ще си останат до -3 -4 ограничени.

Студът отслабва в петък, но се задържа до края на седмицата

Малък Сечко се очертава да заложи на студ и поел веднъж ледената прегръдка на Източноевропейската равнина, която се явява посредник за Сибирския студ, няма да е пусне, освен в неделя и понеделник, когато ще е по-топло.

От сряда до неделя ще преобладават северните течения, макар и да от петък до неделя да се поуспокои, а в неделя – по-следващата, 17.02, и да се постопли и слънцето да се наложи. В петък е възможно да прехвърчи слаб сняг в Източния Предбалкан.

Като валежи до сряда не се очертават повече от 20-25 литра и то основно между Янтра и Русенски Лом. Но има разминаване между моделите американския дава повече сняг между Осъм и Огоста, това до сряда. От четвъртък до неделя се очертават локални и символични валежи.