Времето в България

Рязко влошаване на времето още тази нощ..

Нов средиземноморски циклон ще определя времето у нас и на Балканите. На много места се очакват значителни валежи , като по-значителни ще са валежите над Южна и Югоизточна България.

Времето тази нощ и сутринта :

Още тази нощ до сутринта от запад, ще започнат валежи , които ще обхванат цялата страна , вятъра ще се усили и температурите ще се понижат. По-значителни валежи , очакваме над Югозападна България , а до края на деня и над Южна и Югоизточна България. Повечето модели прогнозират за образуването на шквалова линия , която ще премине над Западна България  и Дунавската равнина . Обикновено са съпроводени от силен проливен дъжд и внезапно засилване на вятъра не е изключена и суграшица.

Внимание, опасен вятър! 

През следващите 24 часа най-силни ще са  поривите на вятъра над Югозападна и Югоизточна  България ,очакванията са на места пулсациите да достигнат 80-90  км в час .

Карта на очакваните явления : 

Оранжев код / с пунктирана линия / Издаваме за значителни валежи със стопанско значение . Валежите тази нощ обхванали Сърбия и страните от Западните Балкани, бавно ще се изнасят на север – североизток . Очакваме именно над тези райони да се образува нов циклон . Валежите ще са продължителни и умерени , а над 1700-1800 метра и от сняг. По-значителни валеиж от сняг, очакваме над Динарските планини и Южните Карпати . Очакваните валежи ще са между 30-40 л /кв.м

Оранжев код : Над останалата част от кода , валежите ще са конвективни по характер. Значителни валежи и гръмотевични бури се очакват над Южна Гърция ( тази нощ срещу 13-ти  ), Егейско море и Източна България. Следобедните часове не са изключени да се образуват и шквалови линии. Количествата валежи ще са между 20-40 л /кв.м не са изключени да паднат повече от 40 л/кв.м .

 

Очакваната снежна покривка до края на утешения ден- 13-ти октомври 2020г.
Утре границата между дъжд и сняг буквално ще се “ срине “ и от 3500 метра надморска височина ще спадне до 1700-1900 метра надморска височина ..
Валежи от сняг , очакваме над планинските ни масиви, като очакваната снежна покривка ще е между 3-5 см ..
Карти : Meteo Blue , MeteoBalkans и  Ecmwf.int