Други анализи

Проливни валежи и гръмотевични бури на Балканите и температури до 22-25°С ни очакват утре .

Тази вечер (02.03 срещу 03.03)

Температурите ще са сравнително високи за месеца , но вятъра от югозапад ще се усили,очакваме силни пориви над Западна България . Поривите на места ще достигнат до 60-70 км в час. През деня ще е ветровито със силни пориви на вятъра и над Източна България до 75 км в час .

През деня :

У нас времето ще е типично пролетно , като температурите ще се повишат . Най-високи ще са над  Дунавската равнина и Горнотракийска   низина.Дневните температури  ще достигнат до 22-23°С Не са изключени и стойности до 25°С над Централна България .

Района на София , Перник , Кюстендил и Дупница до 20-23°С. По-високи над : Сандански, Благоевград и Пловдив  около 21-24 °С . Най-топлите градове утре ще са : Плевен , Ловеч , Велико Търново , Русе и Ямбол до 24-25 °С

Причината за почти летните температури е  мощен пренос, на по-топла в.маса, която е свързана с циклон, над Скандинавските страни.

Късно следобед облачността , ще се вплътни и очакваме валежи , по-значителни валежи , очакваме късно вечерта срещу 4-рти  март .

Времето на Балканите –  03.03.2020

През деня : По-значителни валежи и гръмотевични бури , очакваме по крайбрежната ивица на Адриатическо море , Албания , Черна Гора и Централна Сърбия . Условия за гръмотевични бури се очакват и над крайните СЗ части от полуострова. За тези райони е извадено и предупреждение от 2-ра степен ( оранжев цвят ) .

По-късно вечерта  студеня фронт ще обхваща и южните райони на Балканския полуостров. Значителни валежи , очакваме и над Гърция , Северна Македония и Южна България .

Предупреждения :

Червен цвят :  Издаваме главно, за значителни по количества валежи –  около 90-150 л/кв.м и реална опасност за локални наводнения. Процесите ще са съпроводени и силна гръмотевична дейност , силни пориви на вятъра и дори градушка . Поради   стръмния релеф , очакваме и усложнения на обстановката, над Черна Гора , Албания и Северна Гърция. Валежите над тези райони ще достигнат до 100-150 л/кв.м

Оранжев код : Издаваме за засилена гръмотевична дейност , дребна градушка и значителни валежи до 15 – 40л/кв.м, за целя период . Валежите ще са интензивни, но за кратък период . Причината е студен атмосферен фронт и свързаните с него валежи. Поривите на вятъра на места ще достигнат до 100 км в час.

У нас :

През следващите 48 часа , валежите у нас ще са интензивни над Западна и Северозападна България , като на много места,ще се очакват значителни валежи и засилена гръмотевична дейност над Рило-Родопския масив.