Времето по света

Прогноза за „ураган“ в Средиземно море

Висок е риска  от тежки наводнения и материални щети в южните части от Гърция.

Засега зоната с ниско атмосферно налягане е в етап на развитие в Йонийско море между остров Сицилия и полуостров Пелопонес , но според последните сателитни снимки бурята набира сили. Топлите води на Йонийско море , могат да усилят бурята до характеристики , наподобяващи  на  тропическите циклони в тропиците . От последните ъпдейти на моделите загатват да се образува стабилна област от ниско налягане , която може да прерасне в Медикан. (Mediterranean tropical-like cyclone).Прогнозираните ветрове около центъра му ще достигнат стойности между 100-130км в час.Очакваните пориви, могат да надминат 170-180 км в час .

Ако анализираме метеорологичните карти от моделите, виждаме топло ядро на голяма височина , което показва ,че са налични силни възходящи движения- сходни на тропическите бури.
Издадена е специална прогноза за екстремно време от ниво 4.
Според нас, бурята ще се усили и ще придобие характеристиките на тази на тропическа буря или тропически циклон .
Нека да НЕ забравяме ,че тези циклони не са по-силни от ураганите и енергията в тях е значително по-слаба , но очакваните валежите и силените ветрове ще предизвикат локални наводнения в Гърция , като се очакват и материални щети ..

Лилав цвят ( ниво 4 ) Издаваме за екстремно време ; силни ветрове до 150-170 км в час , значителни валежи , като очакваните количества , могат да надминат 100-150 л/ кв.м за едно денонощие . Остава висок риска от наводнения. Бурята ще нанесе и материални щети в Южна Гърция.
До този момент е трудно да се прогнозира точната траектория на бурята , но ние ще следим обстановката..
Червен цвят ( ниво 3 ) Издаваме за силни гръмотевични бури , значителни по количества валежи и силни ветрове до 100 км час. Не са изключени и наводнения .
Карта на очакваните валежи за 17 септември , 17 часа по UTC