Времето в България

Прогноза за екстремно време за 3-ти юли 2020

Времето тази нощ  2-3-ти юли 2020

Още тази нощ , очакваме значителни валежи над Централна Сърбия и  крайните западни райони от България. Процесите постепенно ще обхващат и  СЗ България.

Вмъкваме в публикацията  и радарната снимка от 2:10 часа / бг време /. Виждаме , че бурята се насочва към СЗ България , на много места  около Ниш, Сърбия .Наблюдаваме значителни валежи ,придружени от гръмотевици.При тези процеси са възможни и локални наводнения. Повечето регионални модели прогнозират бурята да утихне, преди да достигне Стара планина и съответно да се извали – поради орфографски причини .

Прогноза на моделите : 

Наблюдаваме една наистина много точна прогноза на швейцарския модел – предназначен за прогноза на динамичната конвекция . Първата снимка на модела  за 21 часа , а втората е прогноза за  23 часа . Наблюдаваме замиране на системата , но през нощта и ранните часове  не са изключени да се образуват и нови гръмотевични бури .

 

Прогноза за екстремно време за 3-ти юли 2020

Температурите  през деня ще са високи, очакваните стойности ще са между 30-37 градуса по Целзий.

Но следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна обаятелност, ще паднат значителни валежи,придружени дори и от едра градушка. Очакваните валежи ще са с интензитет до 60-70 мм/час – тези валежи могат да предизвикат и локални наводнения , преливане на реки и дори скъсване на язовирни стени !

 

Червен код : Издаваме за силни гръмотевични бури , интензивни валежи , средна и едра по размер градушка , както и за възможни наводнения ! Над тази област , условията за екстремно време са най-благоприятни. Процесите по-късно през деня ще обхващат и Централна България.

Оранжев код Издаваме за  внезапни проливни валежи, възможни са и средна по размер  градушка. Процесите тук ще са в начални стадии .