Времето в България

Прогноза за екстремно време за 26-ти февруари

През следващите 48 часа , очакваме влошаване на времето , температурите у нас и на Балканите ще се понижат драстично. Вятъра също ще се усили. Значителни валежи и  гръмотевични бури , очакваме и над голяма част от полуострова .

Днес ( 26-ти ) Предфронталното затопляне, ще продължи почти през целя ден .Необичайно високи ще са температурите над  Дунавската равнина и Горнотракийската низина не са изключени температурите да се повишат до  до 19-23°C. Силни пориви на вятъра , очакваме и над СЗ България , като на места не са изключени пориви до 80 км в час.

Карта на регионалния модел на очакваните температури на 2 метра височина . Според данните от нашия модел най-топло ще е над Дунавската равнина.На карта виждаме и големия  температурен градиент над Унгария и Централна  Сърбия, предизвикани от нахлуването на студен фронт от северозапад .

Значителни валежи , очакваме над Унгария , Босна и Херцеговина и Хърватска ,  а над Словения – издадохме и предупреждение, за възможни значителни валежи от сняг и Thundersnow.

На картата

Оранжев код : Издаваме за проливни и обложи валежи  от дъжд  над   Централна Европа ,  страните от Северозападните Балкани и Централна  Сърбия . Валежите на места ще са придружени и от гръмотевици, по време на буря, поривите на вятъра да достигнат до 60-90 км в час.Общото количество валежи за края на периода  ще са между 40-60 л /кв.м.

Оранжев код : Издаваме над Тиренско море и Централна Италия за значителни валежи и гръмотевични бури.

Heavy Snow: Издаваме за очаквани значителни валежи от сняг и възможни гръмотевични бури (Thundersnow). Очакваната снежна покривка ще е между 20-40 см.

Процесите късно вечерта срещу 27 февруари ще обхванат и Централна Сърбия и България. Вятъра ще се усилва и са възможни и дори гръмотевични бури !

Карта на регионалния ни модел за предстоящите валежи над Централна Сърбия .Според регионалния модел най-значителни ще валежите над Черна Гора , Косово и  Южна Сърбия .