Времето в България

Прогноза за 8-ми юни 2020г.

През следващите 24 часа : Балканите постепенно  ще попадат в североизточната част на висок циклон позициониран над Италия . Температурите у нас и на полуострова ще се повишат. Атмосферата през деня ще е силно неустойчива. Още около обяд и следобедните часове, ще се  развива мощна купесто-дъждовна облачност.

Главно в Западна и Северозападна България , ще се разразят гръмотевични бури, които ще продължават и през нощните часове.Над тези райони е в сила и оранжев код за интензивни гръмотевични бури и шквалови явления.

Валежи , очакваме и над крайните източни райони от страната , като се очакват да се разразят гръмотевични бури по бризовата конвекция – процесите обикновено бързо замират и се движат на запад

По-значителни валежи , очакваме над Централна Сърбия , Западна Румъния и Унгария

Очакваме валежите да са значителни , придружени от силни пориви на вятъра.  Висок е риска и от едра градушки и шквалови явления.. Следобедните часове на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност . Клетките ще се развиват изключително бързо и ще прекрастават в мезо-конвективни системи.

Предупреждения от картата за опасно време :

Клекнете в/у снимката за по-голям размер

Ниво 3 Червен цвят  

Издаваме за тежки метеорологични явления –  едра градушка и много силни пориви на вятъра , възможни са и суперклетки ! Валежите ще са с голяма интензивност – 30-40 мм/час . Късно вечерта клетките ще се сливат,  в обща климатична система , която ще обхваща голяма площ от Сърбия и Румъния. Общото количество валежи ще надмине 40-60 мм /кв.м  .

Ниво 2 Оранжев цвят : Издаваме за силни гръмотевични бури .Очакваме  дребна градушка , силни пориви на вятъра и значителни валежи до 20-40мм. Към края на деня не са изключени нови валежи над Дунавската равнина и регенериране на процесите