Времето в България

Прогноза за 30-ти май 2020г

Новообразуващ се циклон над Северна Италия, постепенно , ще се слива със доминиращия циклон  над Северна Румъния и Украйна . Температурите  у нас и на Балканите , като цяло ще се понижат и ще останат твърде ниски за края на май месец .

Около обяд и следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност ,но с ниска вертикална мощност (височина ). Обикновено валежите от този тип конвекция са краткотрайни  и проливни , придружена от ситна и дребна градушка ( или суграшица ).

Имайте предвид , че от този  тип валеж, падат за кратко време и значителни валежи , не са изключени , процесите да са съпроводени от силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност .

Преходите по планините са рискови , ниската граница между дъжд и сняг ще се понижава и привечер над 1900-2000 метра надморска височина  над западна и Южна България ще превали сняг ..

Прогноза за екстремно време : 

Ниво 2 (Оранжев цвят ) Издаваме за проливни валежи , дребна градушка и гръмотевична дейност . Валежите ще са интензивни , като техния интензитет за един час, ще достига до 30-40 мм /час . Очакваните валежи ще надминават 50-60 л /кв.м за целя период .

По-значителни ще са валежите над Йонийско море , очакваме процесите там да са съпроводени и от по-силни гръмотевични бури .

Ниво 1  Издаваме за краткотрайни валежи и дребна градушка . Валежите тук ще са между 10-20 мм / час