Времето в България

Прогноза за 29-ти април 2020г. Очакваме и по-силни бури

Температурите на Балканския полуостров като цяло ще се повишат , но и условията за по-силни гръмотевични бури у нас нараства .
През деня термометъра, ще показва стойности близки до 30 градуса.
Времето отначало ще е слънчево , но около обяд и следобедните часове , ще се развива купесто и купесто-дъждовн облачност (Cumulonimbus).
Процесите отначало ще са позиционирани над планинските масиви от Западна и Централна България , но по-късно ще обхванат и голяма част от равнините .
 
Карта на регионалния ни модел за валежите към 12 часа , 15 часа и 18 часа / бг време /
Виждаме нарастване на конвективните клетки и засилване на валежите над планините , но според нас по-силни ще са бурите над Южна и СИ България ( районите на Стара планина също ) .

Прогноза за очаквани екстремни явления – 29.04.2020 до 23 часа

Оранжев цвят : Издаваме за проливни валежи , както и за възможна дребна градушка не са изключени и шквалови явления.Сумарното количество валеж може да достигне до 20-30 л/кв.м
Ниво 1 (Жълт цвят ) ..Най-ниската ни степен.  Обикновено я издаваме за слаба конвекция  и кратки проливни валежи ..
Значителни валежи , очакваме над Северна и Централна  Сърбия , Босна и Херцеговина , Хърватска и Унгария. Около обяд ще бъдат обхванати и от силен студен фронт , валежите там ще са и по-силни.
Оранжев цвят : Издаваме за проливни валежи, силни ветрове и възможни шквалови явления , като поривите на места ще достигнат до 60-70 км в час …
Привечер процесите ще продължат , като по-значителни валежи , очакваме да са валежите  над Северна Сърбия и Западна Румъния .
Модел :
http://meteo-models.rf.gd/